Меркел: Новият краен срок за Гърция е 31 май

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg от Берлин

20.05.2015 | 12:48 Редактор: Георги Стоянов
Меркел: Новият краен срок за Гърция е 31 май

Нов ден, нов краен срок. 12 дни. Това е почти като песента за 12-те коледни гълъба. Не е ли така?

Ханс Никълс: Гълъбите означават мир, но аз немисля, че имаме каквото и да е основание да предположим, че преговорите през следващите 12 дни ще са мирни.

Все още има сериозни разминавания за преодоляване. Вчера видяхме, как Меркел и Оланд застанаха заедно зад този краен срок – краят на май.

Още по темата

Малко по-рано чухме и думите на гръцкия министър на труда, който каза, че крайният срок е 5 юни. Разликата е малка.

5 юни наистина е технически краен срок. Тогава започват плащанията към МВФ -  за две седмици, като започнем от 5 юни те трябва платят 1,5 милиарда евро.

Меркел и Оланд твърдо застанаха зад нови краен срок. Меркел планира да се срещне с господин Ципрас в кулоарите на тази среща в Рига в края на седмицата.

Тя обаче даде ясно да се разбере, че Еврогрупата, контактната група от Брюксел, е форматът, в който трябва да бъде финализирано споразумението.  

Ангела Меркел, канцлер на Германия:

Разговорите определено трябва да се ускорят. Надяваме се на ясен прогрес в съответния формат, особено в така наречената Брюкселска група, защото споразумението от февруари предполага, че трябва да бъде приета програма до края на май и това е необходимо, защото сегашната програма приключва в края на юни.

Ханс Никълс: Доходността по гръцките облигации вчера следобед леко се понижи, след като мадам Лагард от МВФ заяви, че някакъв, повтарям, някакъв прогрес е бил постигнат по време на разговорите.

В същото време в Атина имаше разговор между господин Ципрас и неговите партийни лидери.

Имаме много добър репортаж от нашите колеги, които са на терен там. Според източници, запознати с проблема, господин Ципрас е признал, че сегашната реформа на данъка върху продажбите едва ли ще бъде одобрена от кредиторите и че те вероятно ще трябва да обмислят отново това, което възнамеряват да предложат. Манъс?

Ханс, Меркел е подложена и на вътрешно политически натиск. Имаше коментари, че германците харесват идеята в Гърция да бъде проведен референдум. На нея и предстоят избори. Каква е нейната стратегия в момента?

Ханс Никълс: Тя започна да обръща внимание на този проблем и го отчита. Според хора, които са запознати с проблема, около една трета от партията на Меркел може да се надигне на бунт – това е нейният Християндемократически съюз.

Така че стратегията й включва голяма реч, насочена към нейната собствена партия. Това е информация от наши източници, запознати с проблема.

Тя ще изнесе тази реч, Манъс, единствено, ако имаме сделка. Вчера на среща на Християндемократическия съюз при затворени врати, Вофганг Шойбле е информирал колегите си за последните развития.

На тази среща той е заявил, че според него Гърция не разбира напълно какво трябва да направи, за да постигне сделка.

Това е мнението на Шойбле. В същото време гръцкият парламент и това е интересно, те възнамеряват да извикат господин Шойбле, мадам Лагард  и дори Доминик Строс-Кан и един бивш гръцки премиер в Атина, за да обяснят, защо изобщо Гърция се е нуждаела от спасителна програма.

Не съм сигурен, че господин Шойбле ще приеме тази покана, не съм сигурен и че и покана ще бъде отправена.

Но ще повторя, господин Шойбле изглежда е човекът, който е най-песимистично настроен за това дали Гърция разбира положението, в което се намира.