fallback

Решението на гръцката криза ще отнеме години

Коментар на Нийл Уилямс, главен икономист на Hermes Investment Management за телевизия Bloomberg Лондон

19.05.2015 | 17:45 Автор: Георги Стоянов

Според гръцкият финансов министър Варуфакис, след седмица ще имаме сделка, според Московиси, европейският комисар, все още не сме на този етап. Предполагам, че не трябва да сме прекалено изненадани от разминаващите се виждания за това, колко близо се намираме до сделка, не смятате ли?

Нийл Уилямс, главен икономист на Hermes Investment Management:

Не нетрябва и пазарлъците ще продължат. Основният момент е, че Гърция трябва да намери 8,5 милиарда евро до септември и това е ясен сигнал, че не ни се е разминало.

Още по темата

Вливането на ликвидност помага - програмата лекува симптомите – дефлацията.

Не може да очакваме обаче тя да реши проблема, а проблемът е, че имаме валутен съюз – еврозоната, но не и икономически съюз.

Това са страни, които имат различни пенсионни системи, трудови системи, те трябва да бъдат реформирани, за да се сближат.

Сега Гърция се опитва да върви в другата посока – така че според мен ще отнеме години, за да решим тези проблеми, а не месеци.

Смятате ли, че е иронично, както изглежда сега германците нямат нищо против, поне намекнаха за това, да бъде проведен референдум върху сделката, която евентуално ще бъде постигната? Това е доста различен подход от това, което искаха от предшествениците на Ципрас. Те им казваха - не може да решавате с референдум, вие сте правителство – трябва да решите.

Нийл Уилямс: Мисля, че нещата вървят към развръзка, при която Гърция ще се наложи или да напусне еврозоната, което според мен е малко вероятно и ще е много болезнено или да остане в клуба и да започне да играе по правилата.

И в двата случая Гърция, тъй като се нуждае от тези 8,5 милиарда евро, ще фалира. Въпросът е дали ще фалират в еврозоната или извън нея.

И ако Гърция мисли, че живота извън системата в краткосрочен план е по-лесен, отколкото в нея, те се заблуждават.

Така че е по-добре да приемат това и да се опитат да играят по правилата.

Когато говорим за дефлацията или липсата на инфлация, според финалните данни на индекса на потребителските цени през април, в еврозоната може да се окаже, че инфлацията е нулева. За сега очакванията са такива. Само преди няколко месеца обаче тя беше минус 0,6%, така че тренда като че ли се подобрява – това устойчиво ли е? Успяхме ли да се справим с чудовището на дефлацията - това беше темата на моята графика от вчера.

Нийл Уилямс: Не съм сигурен, че окончателно сме се справили с това чудовище, защото изтичането на производство към пазари с по-евтина работна ръка продължава и ще се наложи да предприемем допълнителни мерки за бюджетни икономии, особено ако Гърция започне да играе по правилата.

Но определено в краткосрочен план вливането пари в системата чрез програмата на ЕЦБ помогна за овладяването на проблема с дефлацията.

Курсът на еврото е овладян и съм сигурен, че ЕЦБ ще продължи с програмата за вливане на ликвидност вероятно до края на следващото лято, за което те обещаха.

Има обаче един проблем, през следващите няколко месеца. Няма да се изненадам, ако някои от тези, които нехаресват програмата, като Bundesbank, започнат да коментират, че данните вече са по-добри и че няма смисъл да продължаваме да печатаме пари.

Това обаче е само един от многото гласове. Мисля, че програмата ще продължи.

 

fallback
fallback