Това ли е краят на играта за Гърция

Коментар на Маниш Синг от Crossbridge Capital за телевизия Bloomberg от Лондон

18.05.2015 | 17:27 Редактор: Георги Стоянов
Това ли е краят на играта за Гърция

Маниш, Гърция, ще говорим за нея отново.  Миналата седмица беше ключова, ако вярвате на тези новини. Ципрас предупреди МВФ, че няма да плати. Какво е значението на това, защото аз следя серията плащания, които предстоят и той повтаря едни и същи неща. Тези момчета  неблъфират. Кой ще мигне пръв? Това е същият въпрос, не е ли така?

Маниш Синг от Crossbridge Capital:

От известно време това изглежда като катастрофа на забавен каданс, немислите ли?

Още по темата

Също така наблюдаваме, как всичките тези пари, които бяха изплатени, са всъщност работещ капитал, който изтича от гръцката икономика.

Така че тук става въпрос за проблем с платежоспособността, а не с ликвидността, определено.

Мисля, че ще се стигне до референдум, защото вероятно МВФ и ЕС ще предложат на Гърция пакет, който гърците или ще трябва да приемат или да отхвърлят и който те няма да могат да приемат в парламента.

Историята все още се разглежда като ликвиден проблем. И ако погледнете, как те използват пари на МВФ, за да платят ма МВФ, на практика всички средства по спасителната програма, които бъдат отпуснати, ще бъдат използвани, за погасяване на кредитите. Дори ако бъде постигната сделка, сме изправени пред една изключително мъчителна икономическа ситуация през следващите години.

Маниш Синг: Ако те неполучат тези 7,2 милиарда евро – следващият транш по спасителната програма - те няма да платят.

Така че Гърция е на ръба на фалита - две мнения по въпроса няма. Не е много ясно какво ще дискутират, но те казват, че сделка може да бъде постигната до петък.

Според мен обаче, ако те трябва да фалират, те са закъснели с тази стъпка, защото през януари те имаха бюджетен излишък и те можеха да фалират тогава и да използват тези пари за вътрешните си плащания.

Наистина ли смяташ Маниш, че те щяха да запазят първичният си излишък, ако бяха фалирали?

Маниш Синг: Не, нямаше да успеят, определено не, защото тук става въпрос за реформиране на икономиката.

Това, на което те необръщат внимание, е, че ако не реформират икономиката си, дори да фалират, след 6 месеца ще се изправени пред същия сценарий. Ще им трябват още пари.

Един последен въпрос за Гърция Маниш. Хората наблюдават това и си казват, това няма особено значение за инвестициите в Европа. Но когато чувам, какво се случва с Гърция, се питам, какво ще се случи с долара. Искам да си купя акции. Ти имаш добра година, досега доходността ти е може би 9%? Какви акции купуваш?

Маниш Синг: Аз бях ориентиран към Европа. Като цяло не съм хеджирал европейски акции, защото очаквам икономиката на еврозоната да се представи добре, така че това е фактор.

От друга страна избрах акции във финансовия сектор, които се представиха също много добре.

Също така писах в писмото си до инвеститорите, че през декември заложих на акциите на Tesla, които също се представиха много добре.

Освен това Amazon и Apple, за тях мога да кажа същото.