fallback

Гърция зле преговаряше по проблемите си: Хан-Гандапур

Чико Хан-Гандапур, анализатор StockCube

18.05.2015 | 12:00

Анализаторът на StockCube Чико Хан-Гандапур коментира гръцката дългова криза и количествените облекчения в еврозоната. Той говори с Марк Бартън, Анна Едуардс и Манъс Крани в студиото на Bloomberg TV в Лондон в предаването “Countdown”    

Още по темата

Гърция не е филм, а цял сериал, който продължава безкрайно, всяка седмица, година след година. За тези, които се надяват, че сага ще свърши в Рига в края на тази седмица, нямат шанс.

Ще бъдат разочаровани. Смятам, че кризата в Гърция започна през 2009 със съобщението за проблеми с бюджетния дефицит. Продължи през 2012 с финансовата помощ и сега, през 2015 продължаваме да говорим за това. Това е сериал, който продължава. Вероятно сме в трети епизод. Очаквам да гледаме и четвърти, пети и шести епизод. Един от тях ще бъде филм на ужасите. Проблемът е в това, че според Маастрихския договор не можем да се отървем от дълга. Не е възможно ЕЦБ да опрости дълга. Не може страните да не обръщат внимание на гръцките дългове.

Как да го решим? Гръцкото правителство много правилно подчертава този проблем. Гърците казват: "Ние следваме вашия процес на икономии в последните 3-4 години. И какво получаваме накрая - по-висок дълг и икономика, която е 25% по-малка. Какво предлагате да направим? Пак същото." Смятам, че Варуфакис има право на това, което иска: "Ако направим същото отново, ще се окажем в още по-лоша ситуация".

 

Значи накрая трябва да има някакво опрощаване на дълговете ли? Може ли това да не стане в рамките на еврозоната?

Отношението към проблема с опрощаването на дълговете преди беше защита и удължаване. Идеята да отпишем дълга и да го обявим за лош. Да намалим "купоните", така че да бъдат по-малко мъчителни и да се опитаме да разсрочим дълга, така че практически никога да не ви се налага да го плащате. Ако го направим с облигациите в баланса на ЕЦБ, ще се окаже, че ЕЦБ финансира гръцкия държавен дълг. Няма да стане така. Не знаем какво е решението. Всички знаят, че в стаята има слон, но никой не знае какво да прави с него.

Другото, за което гърците са много виновни е целият им процес на преговори. Те имаха първичен излишък. Имаха икономика, която се възстановяваше. В първото тримесечие открихме обаче, че гръцката икономика влиза в рецесия. Те преговаряха по проблемите си открито и зле. Наблюдаваме как капиталите изтичат. Това задълбочава проблемите им. Сега кой ще иска да купи гръцки активи, ако вярва, че наближава девалвация на валутата? Ще купя, но 50 цента от долара. Това ще продължава. Няма да видим нищо ново в Рига. Ще имаме договаряне на финансова помощ, но няколко месеца по-късно Гърция ще има нов проблем.

 

 

Още по темата

Облигационният пазар не показва признаци на паника, нали? 11%, а последното повишение беше близо 14%. Пазарите на акции - нагоре с 15%. Има групи инвеститори, които вярват, че подстригването няма да се задълбочи, докато парите не свършат.

Вижте гръцките CDS с едногодишен матуритет, които можете да извадите на екрана на Bloomberg - при тях вероятността за дефолт е 75%. Имате странна ситуация, в която пазарът на CDS оценява дефолта на по-високо ниво отколкото облигационните пазари. Трябва да пробием този порочен кръг.

Нашата фирма обръща голямо внимание на техническите анализи по стратегически теми. Обикновено позицията, на която залагат трейдърите също има 75% вероятност да е вярна. Ако сте трейдър ще заложите на сценария на дефолта.

 

Имате доста мрачни сценарии за QE и неговия потенциал. Казвате, да, ще покрие някои частични структурни реформи, но няма да намали дълговите нива до реалистични. Оттук проблемите ще се задълбочат до няколко години.

Да, смятам, че основният проблем в Европа е, че дългът като цяло расте и няма да имаме намаление. Италия влезе в голямата финансова криза с дълг от около 100%. Сега е над 135% и расте. Другият аспект на ситуацията е в това, че ако вървим към рецесия накъде ще се движат лихвите по света? Едва сега споменахме някаква форма на повишение на лихвите от Фед, но къде ще стигнат те? Дали ще успеят да ги намалят достатъчно, когато се зададе следващата рецесия?

Погледнете как е било в миналото: всеки цикъл на намаляване на лихвите в САЩ е бил между 500 и 750 базисни пункта. А сега имаме нулеви нива. Откъде ще дойде следващата политика на стимули? И като се върнем към Европа, за която питате, не вярвам, че лихвите ще бъдат достатъчно високи така, че стимулират икономиката. Ако погледнем напред след 2-3 години всички централни банки сигурно ще се питат какви са инструментите им за стимулиране на икономиката, ако започне забавяне?

 

Като се питате за нивата на лихвите по света - казахте, че не вярвате, че ниските американски лихви подкрепят американската икономика. Какво означава това?

Има един интересен момент, в който QE може да изгуби възможностите си за стимулира икономиката и може би вече сме стигнали до този момент. Една от интересните бележки, които бившият председател на Фед Бен Бернанке написа в блога в Brookings, е за неговия принос към т. нар. Правило на Тейлър (Taylor Rule) - което, както знаем, дава някаква механична рамка за прогноза на бъдещите лихви.

Интересното е, че той казва, че според неговата трактовка на Правилото на Тейлър лихвите на Фед би трябвало да са някъде около 1,5%. Американската икономика всъщност не се нуждае от супер облекчената валутна политика, която имаме сега. Съгласен съм с някои членове на Фед, че тя всъщност вреди на цената на активите. Коментарите от миналата седмица от Йелън за премията на дългосрочните облигации (term premium). Хората не оценяват риска както трябва. Както видяхме в Япония, когато това се случи, корпорациите не инвестират, те само изкупуват обратно дялове или увеличават кеша в балансите си. до 6

 

 

fallback
fallback