fallback

Мадуро: ОПЕК смята да върне петрола на 100 долара за барел

17.05.2015 | 09:00

Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви, че споразумението, което ще позволи на ОПЕК и другите страни-производителки на петрол да постигнат запазване на високи цени на нефта на световните пазари се очаква през юни тази година, съобщава Ройтерс.

Още по темата

Президентът на Венецуела Николас Мадуро каза, че неговата страна работи над проект на ново споразумение, което ще позволи на страните на ОПЕК и другите добиващи петрол страни да запазят цените на 100 долара за барел.

„В момента работим над споразумение, което, надяваме се, ще успеем да приемем през юни“, каза Мадуро сред среща с емира на Катар Ал Тани на 15 май 2015.

При това той уточни, че става дума за съвместен план на ОПЕК и редица важни производителки на петрол в света „по стабилизиране на петролния пазар във втората половина на годината.

Още по темата

По време на първата среща на ръководителите на Венецуела и Катар в Доха през януари по време на регионалната обиколка на МАдуро, страните оцениха рязкото понижение на цената на петрола, която тогава беше на нива от 40 долара за барел. Тогава още Мадуро обяви за споразумение с катарските банки да бъде осигурени финансиране на Венецуела от няколко милиарда долара.

Венецуела настоява за ново споразумение между ОПЕК и страните извън ОПЕК за стабилизиране на цените на петрола, каза президентът Николас Мадуро. Закъсалата за финансиране Венецуела в миналото винаги е настоявала за повишение на цените, а голямата рецесия и недостигът на продукти оказват натиск над Мадуро да предприеме действия за възстановяването на пазара.

Коментарът на Мадуро бе направен месец след като руските власти казаха, че е имало „безпрецедентно“ активни консултации със страните от ОПЕК, въпреки че няма реален резултат от тях.

ОПЕК се събира във Виена на 5 юни 2015.

fallback
fallback