Petrobras подобри прогнозата с 1,8 млрд долара печалба за Q1

Компанията спря субсидиите на горивата и намали разходите

16.05.2015 | 09:58
Petrobras подобри прогнозата с 1,8 млрд долара печалба за Q1

Бразилската държавна компания Petrobras, потънала в корупционен скандал, подобри прогнозата за печалба през първото тримесечие, което показва, че 2015 е може би повратна година за развитието й, съобщава АФП.

Финансовият директор на Petrobras Иван де Суза Монтейро се поздрави за резултата и каза, че той връща компанията на „нормалния“ път на развитие след турбуленциите от 2014":

„Когато този борд пое управлението, нямаше дори перспектива за получаване на външно одитиран баланс“, каза Монтейро на пресконференция в Рио, цитиран от АФП.

Той каза, че иска „да върне доверието на пазара“, но добави, че компанията все още е изправена пред трудности.

„Много сме доволни от получените резултати, въпреки че ни предстоят още предизвикателства“, каза Монтейро.

Още по темата

Резултатите на компанията, обявени на 15 май 2015 подобриха очакванията на анализаторите.

Petrobras намали инвестициите с 13% след като големият корупционен скандал я принуди да спре да плаща или наема около 20 големи строителни и проектантски компании.

Скандалните практики, които според Прокуратурата са включвали плащане на строителните компании с цел политически услуги, доведоха до оставката на почти всички ръководители на компании, отписване на 2,1 млрд долара и парализиране на голяма част от дейността от ноември 2014.

По-слабата дейност позволи на Petrobras да намали оперативните разходи с 22% в опит да овладее нарастващата си задлъжнялост. Компанията справи опити да спечели отново доверието на инвеститорите след близо 9 млрд доларазагуби в четвъртото тримесечие – най-големите в историята й.

 

Спад в цените на петрола

Разходите за внос на горива се понижиха със спада на цената на дизела и бензина на световните пазари. В последните години Petrobras изгуби близо 60 млрд реала за субсидия на горивата, след като правителството, в опит да овладее инфлацията, поддържаше цените под световните нива.

Още по темата

След като компанията бе отрязана от световните финансови пазари заради корупционния скандал, който я принуди да забави резултатите за третото тримесечие, правителството най-после предостави на Petrobras увеличение от 5% на дизела и 3% на бензина през ноември.

За цялото първо тримесечие цените на вътрешния пазар останаха над световните, слагайки край на субсидиите и подкрепяйки рафиниращото подразделение да излезе на печалба от 6,18 млрд реала, една от първите от години. Една година по-рано, това подразделение изгуби 4,81 млрд реала.