Ще поскъпне ли златото до 1300 долара

Коментар на Тод Хоруиц, основател на AverageJoeOptions.com за телевизия Bloomberg от Чикаго

12.05.2015 | 16:39 Редактор: Георги Стоянов
Ще поскъпне ли златото до 1300 долара

Сега ще си поговорим малко за фючърсите. Наблюдаваме златото, което поевтинява за трети път през последните 4 дни. Това се случи, след като инвеститорите се освободиха от рекорден брой позиции в гарантираните със злато фондове от 7 месеца насам. Инвеститорите продават златните си активи заради спекулациите, че по-силната икономика ще накара Федералният резерв да повиши лихвените проценти до края на годината. Моят следващ гост казва, че златото може би е на път да поскъпне поне в краткосрочен план. Към нас се присъединява Тод Хоруиц от борасата за деривати в Чикаго. Той е основател на AverageJoeOptions.com. Досега златото като цяло се представяше слабо. Защо си мислиш, че може да има раздвижване сега?

Тод Хоруиц, основател на AverageJoeOptions.com: Добро утро Джули. Мисля, че ако погледнете златния пазар, през последните 6-7 седмици бяхме зациклили между 1180 и 1220 долара.

Още по темата

Най-ниското ниво от началото на годината беше 1140 долара, а най-високото беше около 1300.

Така че наистина златото се търгува в определен рейндж. Но ключовият момент при златото е, че силата на долара пречи на златото да поскъпва.

И това се случва с всички суровини. Ако погледнете индексът на суровините на Bloomberg, виждате, че те всички на практика страдат заради ниските лихвени проценти и силния долар.

Мисля обаче, че вече всички лоши новини за златото са калкулирани от пазара и сега, когато сме на ниво от 1180, аз искам да купувам, защото според мен има по-голям шанс златото да тръгне нагоре, отколкото надолу.

Следя доларовия индекс, DXY – той е изгубил около 5% от най-високите нива, които достигна преди няколко месеца и за тези месеци със златото не се случи абсолютно нищо. То не получи подкрепа от по-евтиния долар. Защо това не се случи, какво чакат хората?

Тод Хоруиц: Това не се случи, защото разпродажбите при долара бяха просто нормални разпродажби, които бихте очаквани.

Не сме видели промяна в тренда при долара. Няма промяна и в глобалната икономика. Видяхме как Китай през почивните дни понижи лихвените процент.

На валутните пазари всички все още се състезават към дъното и това означава по-силен долар, защото нашата икономика продължава да е най-добре представящата се.

Това означава, че ралито при долара продължава и имено това задържа злато във въпросния рейндж.