Сребро или злато – инвестицията в кой метал е по-рискова?

„Металът на Дявола” може да бъде всичко, но не и стабилна инвестиция

06.02.2015 | 14:49 Редактор: Велко Каменов
Сребро или злато – инвестицията в кой метал е по-рискова?

В рубриката на Bloomberg Bart Chart Марк Бартън представи и анализира движенията на цената на среброто през последните няколко месеца. Благородният метал, известен като „метала на Дявола”, преминава през доста големи ценови колебания, които го правят една от най-рисковите суровини за инвестиции. Цената на среброто е почти два пъти по-волатилна от цената на златото.

На 5 ноември 2014 г. среброто удари 5-годишно дъно и се търгуваше за 15,17 долара за унция. След това цената на благородния метал се покачи и достигна 18,22 долара за унция на 22 януари 2015 г., което представлява ръст от почти 20%. Седем дни по-късно обаче цената на среброто се срина с почти 6% само за ден. По този начин световните борсово търгувани фондове, които са обвързани с цената на среброто, загубиха 645 милиона долара от стойността си.

По-големите промени в цените увеличават риска от по-големи загуби спрямо инвестициите в по-сигурни активи. Среброто поевтиня с 19% през миналата година, а златото само с 1%. През 2013 г. година среброто поевтиня с 36%, а златото само с 28%.

Среброто се различава от златото по това, че само 50% от търговията с метала се прави с цел инвестиция или направа на бижута, докато при златото този процент е 90%. Другата половина на търговията със сребро се дължи на използването на метала в индустрията. Това прави цената на среброто по-волатилна, защото то се влияе силно и от двата пазара според Барт Мелек от TD Securities. Той казва още, че среброто е по-рискова инвестиция от повечето метали.

По-сериозните колебания в цената на среброто обаче дават възможност и за бързи печалби на късметлиите.