fallback

Докъде стигнаха преговорите с Westinghouse

Ще има ли споразумение за 7 блок на АЕЦ

12.05.2015 | 10:01

Westinghouse Electric Company и българското правителство продължават преговорите за създаване на структура и график на подписване на договора за строителството на 7 реактор на АЕЦ Козлодуй, съобщава WNN. Дискусиите се водят след изтичане на 31 март 2015 на акционерното споразумение между американската компания и правителството на Орешарски. По договора Westinghouse би трябвало да осигури цялото оборудване за реактора, проекта, конструкцията и горивото за новата мощност.

 

Още по темата

През март Westinghouse каза, че планира да направи конкурентна оферта "в разките на следващата година" за строеж на AP1000 реактор на площадката и той да заработи през 2023.

Дени Родерик, президент и главен изпълнителен директор на Westinghouse каза в изявление от 2 април 2015, че решението за продължаване на преговорите "бе взето взаимно, с оглед сегашната ситуация в България в подкрепа на инфраструктурния проект от такъв голям мащаб". Той добави, че "докато има единодушие колко атрактивен е проектът в дългосрочен план, страните са убедени, че трябва да се разгледат различни модели за технологията на АР1000 в бъдеще".

Westinghouse, собственост на японската Toshiba, продължава да осигурява и предлага помощ и глобална технология "от целия спектър", каза Родерик за операциите на АЕЦ Козлодуй, от гориво и услуги до управление на отпадъците.

"Westinghouse е доволен от сътрудничеството, което разви с АЕЦ Козлодуй и в краткосрочен план е насочен към незабавни и качествени подобрения на производствения капацитет на България чрез въвеждане на най-новата технология и глобален опит на Westinghouse".

 

Още по темата

АЕЦ Козлодуй работи с два руски VVER-1000 реактори, 5 и 6. Четири други VVER-440 са затворени. Предложенията да се строят 7 и 8 реактор датират от 80-те, когато са проучвани площадките. През ноември 2013 българското правителство взе решение да построи нов реактор и обяви началото на ексклузивните преговори с Westinghouse за реактор АР-1000.

БЕХ провеждаше преговорите с оглед инвестициите на Toshiba в проекта в рамките на 30% дял. Но през юни 2014 Toshiba се оттегли от преговорите за инвестиции и предаде проекта на Westinghouse, който на 1 август подписа акционерен договор за една трета от дяловете на новия реактор чрез АЕЦ Козлодуй-Нови мощности ЕАД.

Държавният АЕЦ Козлодуй ще притежава 70%, а финансирането ще се осигури от двете страни. Договорът официализира и избора на АР-1000 реактор от БЕХ, неговта дъщерна компания АЕЦ Козлодуй и АЕЦ Козлодуй-Нови мощности ЕАД. За прогнозна цена на проекта е сочена сумата от около 8 млрд долара.

 

fallback
fallback