Японски съд блокира пускането на ядрени реактори в Такахама

Местни жители изразиха загриженост за безопасността

14.04.2015 | 14:38 Редактор: Мариета Иванова
Японски съд блокира пускането на ядрени реактори в Такахама

Японски съд блокира пускането на два ядрени реактора в западния град Такахама, след като местни жители изразили загриженост за безопасността, предава BBC.

Ядрената централа вече е получила одобрение от местния регулатор, предава медията. Местни жители обаче се обърнали към съда в префектурата Фукуй, към която спада и Такахама, с мотива, че централната няма да издържи на земетресение.

Всички 48 комерсиални реактора в Япония остават изключени след земетресението от 2011 във Фукушима.

По думите на репортера на BBC в Токио Рупърт Уингфилд-Хайес решението на съда е сериозен удар за премиера Шиндзо Абе, който работи в посока на рестарт на реакторите.

По думите на Абе затварянето на ректорите е разрушително за трудните икономически времена, принуждавайки Япония да внася скъпи изкопаеми горива, за да компенсира недостига на енергия.

Операторът на централата Такахама - Kansai Electric, подчертава, че съоръжението отговаря на завишените стандарти за безопасност на регулаторните власти след бедствието във Фукушима.

Съдът обаче е уважил искането на деветима местни жители, поискали съдебната забрана, и определи, че компанията е била прекалено оптимистична, предполагайки, че голямо земетресение няма удари тези регион.

Съдът също така е разкритикувал стандартите за безопасност, определяйки ги за нерационални.