Силният ръст на износа в Япония подкрепи търговския излишък за март

Коментар на Джеймс Мейджър, Bloomberg на 22 април 2015

22.04.2015 | 08:00
Силният ръст на износа в Япония подкрепи търговския излишък за март

През март Япония отчита търговски излишък за първи път от три години насам, като основният фактор, който оказва влияние за това, е силният ръст на износа.

Изглежда ефектът на слабата йена продължава да се отразява позитивно на японските износители.

Експортът на автомобили за Съединените щати и Европа се увеличава значително.

Освен това, след края на празниците по случай лунната Нова година, нарастват и доставките от Япония за фабриките в Китай, Южна Корея, Виетнам, както и за останалите държави от азиатския регион, които почиваха през февруари.

Тоест статистиката съдържа и известно сезонно изкривяване.

Още по темата

Данните показаха и много силен спад на вноса.

Той също беше повлиян от новогодишните празници, но също така и от спада в цените на петрола.

Стойността на вноса на петролни продукти пада с над 50% на годишна база през март.

Така че Япония продължава да печели от поевтиняването на "черното злато" и природния газ.

Още по впечатляващи са сезонно коригираните данни - от тях стана ясно, че Страната на изгряващото слънце успява да постигне първия излишък от февруари 2011 година насам.

Това беше месецът преди катастрофалното земетресение и цунамито, които опостушиха Северна Япония и предизвикаха аварията в атомната електроцентрала Фукушима.

От друга страна това бяха и причините, поради които страната в момента е принудена да внася толкова много енергийни ресурси.

Всички атомни реактори бяха затворени, поради което Япония увеличи импорта на петрол и газ и съответно през последните три години отчиташе дефицити по търговския си баланс.

Сега обаче спадът в цената на горивата оказва позитивно влияние и успява да неутрализира донякъде енергийната зависимост на страната.

В дългосрочен план всичко ще зависи от тенденциите при петрола, който в последните седмици успя да изтрие част от загубите.

Което означава, че търговският излишък на Япония през март може би няма да бъде повторен скоро, но въпреки това резултатите за Япония сега са доста положителни.