fallback

Джак Лю: Излизането на Гърция от еврозоната ще е огромно сътресение

Коментар на Джак Лю, финансов министър на САШ за телевизия Bloomberg от Вашингтон

16.04.2015 | 18:31 Автор: Георги Стоянов

Джак Лю, финансов министър на САШ:

Гърция трябва да се съсредоточи върху техническата задача да изготви списък от промени в политиките си, които е готова да извърши, така че да може да работи с институциите за постигане на взаимно разбирателство за пътя, по който трябва да се върви.

Още по темата

Идеята е да излязат от порочния цикъла на затъване от една криза в следващата.

Първоначалната реторика не беше от особена помощ и аз отправих послание, както към гръцкото правителство, така и към институциите, както сега ги наричаме, в което казах, че всички трябва да успокоят реториката си и да се фокусират върху техническата задача, какви политики трябва да бъдат приети, за да се реши този проблем.

Очевидно щеше да е по-добре, ако тази работа беше свършена преди 6 седмици, а не през следващите 6 седмици, но време за губене няма и работата трябва да бъде свършена.

Искам да поясня нещо. Президентът ще говори на празника на гръцката общност. Така че тук не е предвидена двустранна среща с Варуфакис.

Разбирам. САЩ имат ли икономически интерес Гърция да остане в еврозоната. Това влиза ли в играта на САЩ?

Джак Лю: Мисля, че няма съмнение, че една потенциална криза, ако Гърция напусне еврозоната, би довела до невероятно силно сътресение и тежки дни за Гърция.

Повтарял съм нееднократно, че никой не трябва да мисли, че всички рискове от подобна промяна могат да бъдат предвидени.

Дори ако рискът от разпространение на кризата сега е доста по-малък от да речем през 2012 или по-рано, няма да е добре за световната икономика, която тепърва се възстановява от дълбока рецесия, отново да се окажем изправени пред подобна несигурност.

 

fallback
fallback