fallback

Доларът с най-силен спад след данните за продажбите на дребно в САЩ

Валутен коментар 15 април 2015

15.04.2015 | 09:26

Доларът отчете най-силното си понижение за последната седмица след публикуването на данните за продажбите на дребно в Съединените щати, които отчетоха по-слаб ръст от очакваното.

Статистиката засили спекулациите, че Федералният резерв вероятно ще изчака с повишението на лихвите.

В сутрешната търговия днес /15 април 2015/ "зелените пари" възстановиха част от загубите, но въпреки това прекъснаха шестдневното си повишение спрямо еврото.

В понеделник доларът достигна 12-годишен връх спрямо единната валута.

Инвеститорите следят отблизо всички икономически показатели в опит да отгатнат точния момент, в който Фед ще повиши лихвите за първи път от 2006 година насам.

 

Сингапурският долар пък остана стабилен днес, след като централната банка там реши да запази без промяна монетарната си политика.

Валутата на града-държава вчера поскъпна с 0,8 на сто.

В анализ на Nomura се посочва, че сингапурският долар е атрактивна покупка в момента, но има и рискове, свързани със забавянето на китайската икономика и нестабилния валутен курс в съседна Малайзия.

 

Поглед и към Австралия, където местната валута регистрира понижение.

От Moody's предупреждават, че силната зависимост на австралийската икономика от износа на суровини може да се окаже сериозна бариера за растежа.

Експертите обръщат внимание и на нарастването на дълговете на домакинствата и поскъпването на недвижимите имоти.

Въпреки това кредитната агенция запази първокласния кредитен рейтинг на Австралия ААА, заради ниския държавен дълг и относителната гъвкавост на икономиката.

 

fallback
fallback