Стойчев: Доларът може да достигне нови върхове, следим действията на ФЕД и ЕЦБ

Андрей Стойчев, дилър в Делтасток

14.04.2015 | 11:26 Редактор: Дориана Ранкова
Стойчев: Доларът може да достигне нови върхове, следим  действията на ФЕД и ЕЦБ

2015г., както обещаваше и в края на миналата година, е волатилна що се касае до валутните пазари, коментира Андрей Стойчев от Делтасток. Последните данни, които изнесе американската икономика за добавените работни места извън селскоспотанския сектор не бяха задоволителни, и това малко или много наруши комфорта на долара спрямо другите валути.

 

Но доларовият индекс за година назад (може да видите графика във видео материала по-долу) сочи, че валутата е силна, обобщи Стойчев. Освен, че доларът е силен трябва да се отбележи, че основните негови съперници са слаби - евро, австралийски дола, йена и др., допълни Стойчев. Самите банки на тези страни се опитват да държат максимално ниски нивата на валутите си.

 

ФЕД и моментът на покачване на лихвите отвъд океана, е основен двигател на очаквания  и настроения на пазара. Въпросите са два - кога и как. В началото на лятото или през есента. Мърдането на лихвените нива на една от най-силните икономики ще повлияе разбира се и на капиталовия пазар, допълни Андрей Стойчев. Рязък скок на лихвите е по-малко вероятният сценарии, смята дилърът. ФЕД ще следи макро рамката много зорко.

 

Фундаментите, които движат цената на долара са именно решенията на ФЕД и действията на ЕЦБ, обобщи Стойчев. Като цяло всички ЦБ, които интервенират са двигател на долара нагоре.

 

Как се отразява на българския потребител и бизнес силния долар и как реагират развиващите се икономики на силната американска валута, може да чуете в следващия видео материал: