Световната банка: Развиващите се страни от ИА растат с 6,7% през 2015 г.

През миналата година държавите от региона регистрираха ръст от 6,9%.

13.04.2015 | 12:11 Редактор: Велко Каменов
Световната банка: Развиващите се страни от ИА растат с 6,7% през 2015 г.

Световната банка прогнозира развиващите се страни от Източна Азия да регистрират икономически ръст от 6,7% тази година спрямо 6,9% през миналата, съобщава Bloomberg.  Дори със забавянето на растежа обаче една трета от световния икономически растеж ще се дължи именно на тези държави, което е двойно повече от приноса на всички други развиващи се региони. Камбоджа, Лаос, Филипините, Тайланд и държавите от Тихоокеанския басейн ще спечелят от спада в цената на петрола.

Китай обаче дърпа развиващите се икономики от региона надолу. Забавянето в най-голямата азиатска икономика се отразява негативно на развиващите се държави от региона. Прогнозата е икономическият ръст в Китай за годината да достигне 7,1% спрямо 7,4% през миналата. Политиците в страната предприемат мерки, които да доведат до по-устойчив растеж и да помогнат за справянето със слабостите във финансовата система.

Съществуват сериозни рискове. Световната банка изтъква слабата европейска икономика, както и японската икономика, което ще намали обема на търговията и ще се отрази негативно на износа развиващите се държави в Източна Азия.

Поскъпващия щатски долар от своя страна може да доведе до увеличение в цената на заемите и изтичане на капитали от развиващите се икономики в Азия.