Корейската Централна банка намали лихвите до рекордно ниво

12.03.2015 | 16:00
Корейската Централна банка намали лихвите до рекордно ниво

"Разминаването в политиките на централните банкери в Съединените щати и тези в Азия - това си остава водещата тема във финансовия свят.

Днес /12 март 2015/ Южнокорейската централна банка изненадващо понижи основната лихва в страната до историческо дъно от 1,75 процента.

Ходът, който беше очакван от съвсем малка част от икономистите, анкетирани от Блумбърг, идва след вчерашното решение на Тайландската централна банка.

То също беше доста изненадващо.

В Южна Корея обаче действията на централните банкери вероятно са продиктувани от силния политически натиск.

Властите в Сеул смятат, че икономическият растеж през първото тримесечие не е достатъчно силен и от управляващата партия настояваха от известно време за подобни монетарни стъпки.

Финансовият министър също призна тези дни, че растежът е слаб, но в същото време заяви, че очаква темповете на възстановяване да се ускорят в близко бъдеще.

Тази сутрин корейският вон беше обект на разпродажби и за пореден път подчерта един от основните проблеми.

А именно, че престоящото увеличение на лихвите в Съединените щати, в очакване на заседанието на Федералния резерв другата седмица, оказва силно негативно влияние върху азиатските валути.

Както впрочем и върху почти всички активи от развиващите се пазари в региона.

Тази тенденция не подмина както Южна Корея, така и Тайланд.

На лице е една глобална вълна на развързване на монетарните ограничения и ако погледнем в детайли това, което става от началото на годината, ще видим че поне 20 от водещите централни банки по света се присъединиха към този "хор".

Те понижават лихвите и въвеждат финасови стимули, подготвяйки се за предстоящото затягане на политиката от страна на Фед.

Продължаваме да следим внимателно този тренд, който днес оказа силно влияние на пазарите.

Не само на корейската валута, но и на нейните аналози в почти целия азиатско-тихоокеанския регион".