fallback

Световната банка ще си сътрудничи с AIIB

Коментар на Стивън Енгъл за телевизия Bloomberg от Хонконг

09.04.2015 | 15:23 Автор: Георги Стоянов

Скептицизмът на Вашингтон по отношение на Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции. Той подкрепя ли тази позиция въобще?

Стивън Енгъл: Той каза, че вероятно ситуацията е малко криво разбрана. Това не са думите му, но на практика, той казва, че ни трябва допълнително финансиране в размер на един трилион долара за инфраструктурни проекти в развиващите се страни годишно.

Още по темата

От къде ще дойдат тези пари? Новата банка би осигурила допълнително финансиране наред с Световната банка, Азиатската банка за развитие и други институции, които вече съществуват.

И това са думите на президента на Световната банка. Разбира се, САЩ се противопоставят. Те се опасяват за прозрачността на този проект, както и за управлението на банката.

Стандартите.

Стивън Енгъл: И според мен много хора във Вашингтон бяха хванати неподготвени, когато към банката се присъединиха Великобритания, Австралия, Германия и други съюзници на Съединените щати.

Япония обмисля да се присъедини също.

Стивън Енгъл: Мисля, че Япония казаха, че обмислят предложението, но все още не са поели ангажимент към банката. Корея обаче се присъедини. Те са съюзник на САЩ.

Лари Самърс тази седмица каза, че тази история може да бъде запомнена като момента, в който САЩ губят ролята си на основен стълб на световната система.

Така че ние попитахме Ким, какво мисли за това и той каза, че не е съгласен. Той каза, че вижда нещата точно по обратния начин.

Той заяви, че новата банка може да заздрави глобалното влияние на Световната банка не само защото те ще съфинансират проекти, но и защото така ще бъде оптимизиран  процеса на финансиране и ще бъдат предоставени нови гаранции.

Те са готови да изпратят представители на Световната банка в новата инфраструктурна банка, които да работят съвместно по стандартите на управление.

Има  много начини, по които двете банки могат да работят паралелно и да си сътрудничат.

Ким казва, че трябва да гледаме на този проект като на нещо много повече, отколкото като просто на поредната  инициатива на дадена страна срещу друга – Китай срещу САЩ. Ето какво казва Ким:

Джим Йон Ким, президент на Световната банка:

Начинът, по който гледам на това е, че Китай иска да се включи в тези международни проекти. 50 страни участват в тази нова банка.

И това е нещо хубаво за света. Няма съмнение, че има необходимост от инфраструктурно финансиране в Азия.

Тук става въпрос за региона от Китай до Йордания - това са мащабите и нуждите от подобно финансиране са огромни.

Няма начин Световната банка, Азиатската банка за развитие или някоя от другите международни институции да покрият тези нужди сами.

Стивън Енгъл: Ким казва, че неизбежно Съединените щати, които имаха водеща роля в това отношение, ще приемат появата на Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции и други подобни институции в бъдеще.

fallback
fallback