fallback

BNP Paribas: Паритет между еврото и долара до края на годината

Коментар на Филис Пападавид, валутен стратег на BNP Paribas за телевизия Bloomberg от Лондон

02.04.2015 | 16:23 Автор: Георги Стоянов

Това е най-лошото тримесечие в историята на еврото спрямо долара. Може ли нещата да се влошат допълнително оттук насетне Филис? Виждам, че препоръчваш да заложим срещу еврото и очакваш еврото да поевтинее до 1,04 долара.

Филис Пападавид, валутен стратег на BNP Paribas: Курсът, който очакваме в момента, е 1,04 долара за евро, но еврото може да поевтинее много повече, така че всъщност прогнозираме паритет до края на годината.

Още по темата

Освен това прогнозираме, че доларът ще е по-скъп от еврото през първата половина на следващата година. Така че еврото може да поевтинее много повече.

Ключовият фактор е вливането на ликвидност и не толкова политиката, въпреки че политиката ще продължи да е на дневен ред.

Според мен, вливането на ликвидност ще се окаже много важен фактор, докато ЕЦБ продължава с тази политика.

Защо несте още по-смели Филис, аз погледнах данните тази сутрин в Bloomberg и се оказа, че има 5 банки, които очакват еврото да достигне паритет спрямо долара още през това тримесечие. Защо не правите подобна смела прогноза, а очаквате това да се случи по-скоро от края на годината?

Филис Пападавид: Промяната при търговията на еврото се случва бавно и трудно. То реагира на всички новини, които се появяват. То обаче се търгува в определен рейндж.

В определен момент ще имаме събитие, което ще предизвика или катализира промяна на курса, чувствително извън този рейндж.

Така че движението е по-скоро бавно, макар и осезаемо. Ние прогнозирахме, че еврото ще поевтинее още когато се търгуваше за 1,40 – 1,38 долара, така че прогнозата ни определено беше смела за известен период.

Ние сме настроени мечо спрямо еврото от доста време.

Когато казвате, че някакъв катализатор би предизвикал това движение, вие нямата предвид Гърция. Основният сценарии е, че някакво споразумение ще бъде постигнато, а окончателното решение на проблема ще бъде отложено във времето.

Филис Пападавид: Не, този катализатор няма да е Гърция. Мисля, че ако ситуацията с Гърция и партньорите й от ЕС остане стабилна, това определено няма да е Гърция.

Най вероятно това ще е ЕЦБ. Марио Драги каза – ‘ние вероятно ще понижим лихвените проценти през юни’ или поне че е много вероятно да го направят през юни.

Това беше повратен момент за еврото. Така че става въпрос за сравнителни макро фундаменти, тоест за САЩ или Великобритания и не в толкова за политика.

След като казах това, все пак от политическа гледна точка също не трябва да има особени сътресения.

Значи неочаквате някакви сътресения по отношение на Гърция?

Филис Пападавид: Не, неочакваме. Според нас те ще постигнат някакво споразумение, въпреки че преговорите все още са в начален етап и въпреки че крайният срок – 9 април наближава.

Така че според мен все пак ще има сделка между Гърция и партньорите й от ЕС. Залогът е прекалено висок, за да не бъде постигната такава.  

Нека поговорим и за обратната страна на търговията – доларът – силата на долара Филис. Девет поредни месеца доларът поскъпва. Три последователни тримесечия. Много анализатори прогнозираха финал на бичия пазар за долара. Вие не сте в техния лагер?

Филис Пападавид: Не, не. Ние не сме. Напрежение около долара наистина има. Той надхвърли всички оценки, които сме правили в BNP Paribas.

Ние обаче знаем, че в периоди, когато политиката на Фед се нормализира, моделите не винаги дават най-добрата насока и валутните курсове често не достигат оценките, които са прогнозирани в дългосрочен план.

Имам предвид в период, когато монетарната политика е толкова силен фактор.

Така че по отношение на долара Фед ще е много важен, доходността по щатските правителствени облигации – също.

Това е нашето мнение – предимството, което САЩ имат заради ниската цена на финансирането си ще е изключително важно  за долара през следващите няколко седмици и месеци. Заетостта също е много важна.

Между другото силният долар продължава да подронва печалбите на много от големите износители в САЩ. Същевременно имаме и страни като Япония, където компаниите се радват на по-високи печалби, защото йената е по-слаба. Но има и опасения. Последното проучване Tankan показва, че доверието на инвеститорите към производството в страната е много ниско. Какво ни казва това, за посоката в която валутните курсове ще тръгнат по отношение на йената.

Филис Пападавид: Йената трябва да е доста по-слаба. Япония има постоянна нужда от конкурентен валутен курс, който да им помогне за възстановяването.

Доста представители на Японската централна банка коментираха, че все още не са постигнали заложената инфлационна цел.

Те трябва да я постигнат и за да го направят им трябва по-слаба йена.

Когато говорим за долара и за щатския износ, също има подобно опасение и Фед го споменаха на последната си пресконференция.

Въпреки това износът като процент от брутния вътрешен продукт на САЩ е сравнително малък – около 12%, така че макар да има такова притеснение не мисля, че то е особено голямо.

fallback
fallback