Австралийският долар почти се изравни с новозеландския

Ози доларът поевтиня спрямо Кивито до най-ниски нива от 1995 г. насам

01.04.2015 | 13:29 Редактор: Велко Каменов
Австралийският долар почти се изравни с новозеландския

На 30 март 2015 г. австралийският долар (Ози) поевтиня спрямо новозеландския (Киви) и достигна най-ниската си точка от 1995 г. насам. За купуването на един австралийски долар бяха необходими едва 1,016 новозеландски долара т.е. стойността на двете валути почти се изравни.

Графиката показва валутния курс на австралийския долар спрямо новозеландския през последните 2 години. Почти през целия период Ози доларът поевтинява като все по-малко новозеландски долари са необходими за купуването на 1 австралийски.

 

Източник: xe.com

Основната причина е забавянето в австралийската икономика и увеличаващата се безработица в страната, която принуди Австралийската централна банка да намали основния лихвен процент до рекордно ниските 2,25%. Сега тя е поставена под натиск да предприеме още мерки и евентуално ново намаление на лихвите. Данните от суап сделките показват, че има 79% вероятност именно това да се случи на следващата среща на институцията, която ще се проведе на 7 април.

Не се знае обаче каква ще е реакцията на Новозеландската централна банка. Нейният гуверньор Греъм Уилър не е доволен от поскъпването на новозеландския долар и много анализатори дискутират възможността да се намеси. При намеса от негова страна тенденцията може да се обърне.