ЕС налага мита на китайската стомана

Коментар на Зеб Екарт, Bloomberg

26.03.2015 | 12:32
ЕС налага мита на китайската стомана

ЕС налага мита на китайската стомана.

Коментар на Зеб Екарт, Bloomberg

 

Още по темата

"Търговията със стомана е тема на дебат между Европейския съюз и Китай от доста години.

Поне от 7 всъщност.

Китайският износ на стомана за миналата година почти се удвои, на фона на ниските пазарни цени. И именно това е аргументът на Европейския съюз, който налага тези антидъмпингови мита на Китай и Тайван.

В някои случаи те ще достигат размер от 25,2 на сто за индивидуалните компании от тези страни, които внасят студено-валцована неръждаема стомана в Европа.

Приложенията й в индустрията са много - от производството на домакински уреди и асансьорни уредби до танковете.

Европейските представители заявяват, че пазарът на Стария континент просто не е достатъчно голям, за да поеме този засилен внос от Китай.

Освен това Брюксел обвинява китайските и тайванските производители в нелоялни дъмпингови практики и продажба на продукти под тяхната себестойност.

Така Европейскитата комисия стига до решението да наложи някаква форма на търговски протекционизъм, след едногодишно разследване на случая.

Това разследване беше инициирано по сигнал на Европейския стоманен съвет - това е браншовата организация на европейските стоманодобивни компании.

Нейните членове заявяват, че не могат да се конкурират с цените на азиатските производители. Интересното е че акциите на много от тези европейски стоманодобивни компании - от Великобритания до Финландия - вчера регистрираха сериозни повишения. Също така е любопитно как китайските и тайванските им конкуренти"

 

Това обаче не е единственото разследване, което европейските власти провеждат срещу китайските производители на стомана. Какви са другите проблеми?

"Да, разследват се и държавните субсидии за индустрията.

Тази процедура продължава и е може би дори по-важна от митническите тарифи, особено ако действително бъде отправено официално обвинение към властите в Пекин, че подкрепят финансово производителите на стомана.

Знаем че в момента Китай преструктурира стоманодобивния си сектор,  свръхкапацитетите започват да се превръщат в много сериозен проблем. Ето и малко цифри - в Китай са налице 250 милиона тона свръхпроизводство на стомана. И тези количества очевидно трябва да бъдат пласирани някъде.

Според Европейския съюз обаче Пекин прави това незаконно, нарушавайки добрите търговски практики".