Ще продължи ли Китай политиката на едно дете

Коментар на Кристин Ха за телевизия Bloomberg от Пекин

25.03.2015 | 17:28 Редактор: Георги Стоянов
Ще продължи ли Китай политиката на едно дете

Китай прие сегашната възраст за пенсиониране в началото на 50-те години на миналия век и въведе политиката за едно дете семейство малко по-късно.

Сега страната с население от 1,3 милиарда жители понася последиците от на тази политика, въпреки че икономиката нарастваше средно с 9% през последните 10 години.

Партията засегна този проблем по време на последния си конгрес. Беше признато, че пенсионните фондове ще срещнат огромни трудности при изплащането на пенсии в бъдеще и че за това е виновно застаряващото население.

Още по темата

При сегашното застаряване на населението в Китай, през 2045 броят на финансово зависимите хора над 65 години ще се окаже 3 пъти по-голям отколкото сега.

Въпреки че здравеопазването и системата от социални пенсии трябва спешно да се реформират, въпросът е дали Китай е готов да реши социалните и финансови проблеми на  застаряващото си население.

За момента близо 200 милиона души в Китай не са покрити от системата от държани пенсии и дори да са, пенсиите изостават от инфлацията през последните години.

И това е малко вероятно да се промени, след като Китай реши да заложи на по-бавен икономически растеж в обозримо бъдеще.

"Държавните чиновници, те имат добри пенсии, но всички, които неработят за правителството,  бих казал, че тези хора остават почти голи, след като се пенсионират", коментира Гилберт Ван Керчхов, автор на „Токсичния капитализъм”

Миграцията на младите хора от провинцията в градовете в търсене на работа, кара възрастните им родители да се грижат сами за себе си.

При това на един пенсионер се падат все по-малко млади хора.

ООН предупреждава, че населението в трудоспособна възраст в Китай се очаква да се свие с толкова, колкото е работната сила на Великобритания и Франция взети заедно.

"Работната сила ще се промени. В бъдеще няма да има токова много евтини работници и единственият начин да се справим с това е да реформираме индустрията и да се насочим към сектори с по-голяма добавена стойност, при които не ни трябват толкова много работници", допълва Ван Керчхов.

Сега Китай казва, че ще повиши пенсионната възраст, но едва с няколко месеца на година.

В края на 2013 те също така постепенно започнаха да облекчават политиката за едно дете на семейство.

Тази стъпка обаче може да се окаже твърде малка и твърде закъсняла. Излиза че в наши да отглеждаш дете съвсем не е евтино и много семейства вече не искат или немогат да си позволят още едно дете.

Кристин Ха, Bloomberg, Пекин.