Stratfor: Kонфликтът в Украйнa вече е „замразен”

Коментар на Лаурен Гудрич, анализатор за Евразия на Stratfor за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

20.03.2015 | 17:40 Редактор: Георги Стоянов
Stratfor: Kонфликтът в Украйнa вече е „замразен”

Това беше доста невероятно твърдение, но източна Украйна като цяло е изолирана от останалия свят. Търговия почти няма. Хранителните продукти са оскъдни. Какво има предвид Пономарьов?

Лаурен Гудрич, анализатор за Евразия на Stratfor: Господин Пономарьов е доста екстремен във вижданията си. Той е известен с това. Той е част от анти-кремълското и анти-путинското движение в Русия.

Източна Украйна наистина е сравнително изолирана от останалата част на страната.

Въпреки това за момента невиждаме експанзия на руската агресия или активност на подкрепяните от Русия сепаратисти в региона.

Още по темата

Вместо това наблюдаваме нещо като замразен конфликт. За момента примирието от Минск се спазва.

Вие казахте за ситуацията в източна Украйна, но историята е много различна, когато става въпрос за Русия. В началото на седмицата Путин нареди провеждането на извънредни военни учения. Каква е играта тук. Може ли да кажем, че Кремъл се е прицелил в НАТО в този момент?

Лаурен Гудрич: Колкото до ученията, Русия дава да се разбере, че военните опции все още са на дневен ред. В целя регион, не само в Украйна.

И тук не става  въпрос само за конвенционални военни действия, като във войната срещу Грузия през 2008, но и за нелинейна хибридна война, каквато се води в източна Украйна.

Така че всички тези опции все още са на масата. Това иска да ни каже Русия с тези учения.

Освен това Русия иска да отговори на НАТО, които също предприеха маневри в по границата. Едните маневри са отговор на другите.

Междувременно руската икономика, разбира се, все още се бори с проблемите си. Руският депутат Пономарьов обрисува доста мрачна картина за перспективите пред Русия. Чуйте:

Иля Пономарьов, депутат от руския парламент: Кризата с ликвидността във финансовия сектор тепърва започва да набира скорост. Доверието на инвеститорите е нулево.

Никой неиска да идва в Русия, хората всъщност напускат Русия. Предприемачите, най-способните бизнесмени отиват в изгнание или доброволно емигрират.

Те всъщност идват тук в Съединените щати и този процес се ускорява.

Какво мислите за това?

Лаурен Гудрич: Русия е изправена пред много тежка икономическа ситуация. Те навлизат във втора рецесия за последните 6 години.

В момента десетина руски региона са изправени пред фалит до края на годината.

Дефицитът на правителствения бюджет ще достигне 45 милиарда долара, а колкото до руската банкова система – най-големите 5 банки в страната, които представляват 75% от руския банков сектор, на повечето от тях са наложени санкции от страна на САЩ и Европейския съюз.

И те са изправени пред дългова криза, тъй като трябва да платят 40 милиарда долара през следващите няколко месеца.

Въпреки всичките тези сериозни икономически проблеми Русия все пак има пари. Кремъл разполага с 512 милиарда долара като валутни резерви и пенсионни и осигурителни фондове.

Така че това, което ще видим през следващите няколко месеца, е как Русия ще започне да запушва фискалните дупки с тези пари.

Те ще изхарчат тези фондове доста бързо. Все пак нещата ще останат сравнително спокойни през следващите няколко месеца и може би до края на годината.

Въпросът е, какво ще се случи, след като фондовете бъдат изчерпани.