Защо цената на петрола неизбежно ще тръгне надолу

Коментар на Тим Култър за телевизия Bloomberg от Лондон

19.03.2015 | 17:39 Редактор: Георги Стоянов
Защо цената на петрола неизбежно ще тръгне надолу

Привършва ли мястото за съхранение на петрол в САЩ?

Тим Култър: Това е добър въпрос и всички следят, за да видят кога и дали това ще се случи. Това все още не се е случило, но определено наличностите нарастват чувствително всяка седмица и тази тенденция ще продължи в обозримо бъдеще.

Миналата седмица наличностите нараснаха с нещо като 9,5 милиона барела – колко дълго това може да продължи и колко още ще успяваме да намираме място за складирането на този петрол остава големият въпрос?

Още по темата

Пролетта е сезон, когато традиционно имаме забавяне на търсенето. Хората неизползват горива за отопление, рафинериите спират работа за ежегодната си техническа поддръжка, а производството продължава да нараства, така че явно имаме проблем.

Кажете ни за цените тогава. Каква е прогнозата, колко дълго ще се задържат на тези толкова ниски нива. Това е въпрос, на който едва ли имате отговор, разбира се. Но тези тенденции едва ли помагат за решаването на ситуацията.

Тим Култър: Точно така, видяхме как пазарът тръгна нагоре вчера, но мисля, че хората ще използват всяко подобно рали, за да продават петролните си активи.

И това ще продължава, докато нещо не се промени, докато не видим, че нещата са се променили чувствително.

И както казах, производството продължава да нараства, складовите наличности продължават да се увеличават, а търсенето далеч не е силно.

И докато това не се промени, пътят на най-малката съпротивление за петролния пазар остава надолу.

Чета едно от водещите заглавия по темата. Иран може да увеличи дневното производство на петрол с един милион барела. Това е поредният шок – един милион барела. Ти обаче имаш малко по-интересно виждане за това, което се случва с Иран. Така че кажи ни за това предлагане и какви са реалните рискове около Иран?

Тим Култър: Има няколко риска. Очевидно, ако има споразумение с Иран, това ще позволи на страната да се върне на петролния пазар, а последното нещо, което е необходимо на пазара сега е още петрол.

Сериозно говоря. Така че има няколко различни проблема. Един милион барела допълнително, може би не са толкова много.

Според вашия анализатор Джулиън Лии, разговарях с него по-рано, те имат капацитет да увеличат производството си с половин милион барела на ден. Това количество може да се появи на пазара сравнително бързо.

Също така обаче нетрябва да забравяме, че те бяха изолирани от пазара дълго време и въпреки това продължаваха да произвеждат.

Затова вероятно всяко свободно хранилище в Иран е препълнено догоре и те само чакат да изкарат този петрол на пазара.

Кои компании печелят от това, че предлагат място за складиране на петрол?

Тим Култър: Това е интересна история, наистина интересна история, защото има толкова много петрол, че компаниите, които държат хранилищата, направо си пълнят джобовете от това.

Цената за съхраняване на барел петрол се е покачила от 20 цента на 80 цента на месец.

Има една голяма компания, те имат петролни танкери в Германия, казват се Vopak и са базирани в Ротердам, Холандия – печалбата им от началото на годината е нараснала с 20 – 30%.

Цената за складиране на петрол в САЩ е нараснала от 20 цента на 50 цента през февруари.

Тим Култър: А сега отива към 80 цента. Говоря за фючърсните договори - има огромно търсене за хранилища. Кръстопътят на петролопроводите е в Америка.