E.On с рекордна годишна загуба от 3,1 млрд. евро

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg от Берлин

11.03.2015 | 16:18 Редактор: Георги Стоянов
E.On с рекордна годишна загуба от 3,1 млрд. евро

E.On – най-голямата компания за комунални услуги в Германия отчете рекордна годишна загуба от 3,1 милиарда евро. Това се случи след като компанията отписа част от активите си. Акциите на компанията поевтиняха с близо 7%. E.On все още се адаптира заради завоя към възобновяемите енергийни източници, който Германия направи. Сега нека се обърнем към нашия международен кореспондент Ханс Никълс, който е в Берлин. Ханс има ли все пак някаква добра новина тук?

Ханс Никълс за телевизия Bloomberg от Берлин: Винаги когато гледаме сметките си за ток се надяваме на нещо хубаво. Все пак има и някакви добри новини за E.On.

Още по темата

На първо място те постигнаха заложената цели за ограничаване на разходите. При това те го направиха още през 2014 вместо, както беше планирано през 2015.

Така че те изпреварват програмата си с една година. След това, когато говорим за  това отписване на активи – 3,5 милиарда, те бяха обявили, че през 2014 то ще достигне 4,5 милиарда.

То е свързано с енергийни активи на E.On в Италия, Великобритания и мисля че Норвегия.

Така че това небеше абсолютна изненада. Когато погледнете нетната им печалба, от която калкулират дивидента си, тя е в долния диапазон на очакванията, така че и тук разочарованието не е толкова голямо.

Ще кажа отново, всички очаквахме, че енергийните компании ще преминат през тежък период.

Ето какво казва изпълнителният директор за всичко това. Той казва, че изключително ниските цени на петрола, неблагоприятните валутни курсове и продължаващият спад на цените на енергията оказват чувствителен ефект върху бизнеса на компанията.

Заради това нашата прогноза за тази година е предпазлива. Тя е за нетна печалба от 1,4 милиарда. Някои анализатори очакват 1,6 милиарда.

Така че отново всички очаквания изглежда са занижени. Тази прогноза не е оптимистична, но никой и неочакваше страхотен резултат или свръх оптимистична прогноза от една енергийна компания.

През втората половина на годината, Ана, наистина ще разберем, какво E.On възнамерява да направи и как планират да разделят компанията си.

Те искат да имат един енергиен актив, който ще работи с възобновяеми енергийни източници и ще носи логото на E.On и втора компания, която ще държи техните ядрени реактори и част от топлоелектрическите им централи.

Тя ще бъде листната отделно. Не получихме толкова подробности днес, колкото може би ни се искаше. Ще научим повече през втората половина на годината. Ана?

Това е картината като цяло и това, разбира се, се случва в деня, след като техният местен конкурент RWE обяви 45% спад на годишната си печалба. Ханс Никълс благодаря ти много. Ханс Никълс с неговия репортаж от Берлин.