fallback

Европейските програми не могат да заместят индустрията, категорични от левицата

От БСП Лява България възразиха срещу съкращаването на работници във „Видахим“

16.03.2015 | 17:41 Автор: Мариета Иванова

Европейските програми не могат да заместят индустрията, заяви на пресконференция във Видин днес народният представител от ПГ на БСП Лява България Филип Попов. - „В цял свят се говори за реиндустриализация, за създаване на работни места, а какво прави българското правителство – убива най-големия работодател и най-големия данъкоплатец във Видинска област," пита Попов.

По повод днешното посещение на министър Теменужка Петкова във „Видахим” той коментира, че идването й няма да направи по-лека съдбата на съкратените работници и техните семейства, нито ще даде бъдеще на Видин, съобщават от пресцентъра на левицата.

Попов предостави данни за загубите на НЕК от разликата в изкупната цена на електроенергията от различните производители. Според справката в случая с „Видахим” за една година става въпрос за загуби от около 2 млн.лв., докато в същото време загубите от възобновяеми енергийни източници е 64 млн.лв., а от „Марица Изток 1” – около 150 млн.лв. „Видахим” ли е проблемът на българската енергетика?”, попита депутатът.

При посещението си във Видин министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира, че промените в Закона за енергетиката не са причината "Видахим" АД да спре работа и да се стигне до съкращаване на повече от 300 работници. Тя пристигна на място във фирмата, за да обясни на работещите там и мениджмънта й логиката на законовите промени и да потърси заедно с тях възможности предприятието да продължи работа. В срещата участваха и изпълнителният директор на "НЕК" ЕАД Петър Илиев, областният управител на Община Видин Момчил Станков, заместник-областният Огнян Ценков и депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев. На срещата стана ясно, че от НЕК са превели на фирмата 2,4 млн. лева.

"Ако дадено предприятие произвежда ток по високоефективен или комбиниран начин и това е спомагателно производство към основната му дейност, то държавата се ангажира да изкупува тази енергия по преференциални цени, именно за да насърчава производството. Случаят с "Видахим" АД обаче не е такъв, тъй като дружеството нито произвежда високоефективно, нито пък по комбиниран начин. От производител на каучукови изделия предприятието се е превърнало в производител на електричество." - обясни Петкова пред работниците и приведе като доказателство следните числа: за времето от 2011 г. до 2013 г. "Видахим" АД реализира общо приходи в размер 171 млн. лева, 141 млн. лв. от които от продажба на ел. енергия. Към 31 декември 2013 г. приходите на дружеството са 54 млн. лв., от които 52 млн. лв. са от продажба на електроенергия.

 

fallback
fallback