fallback

Варуфакис нападна ЕЦБ и Шойбле

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg от Берлин

12.03.2015 | 17:14 Автор: Георги Стоянов

Има известно напрежение между Атина и Франкфурт тази сутрин. Гръцкият финансов министър Яни Варуфалис е казал по местна телевизия, че Европейската централна банка оказва задушаващ натиск върху правителството му. Той също така не пропусна да спомене и германския финансов министър. Междувременно Гърция изглежда е в задънена улица. Те нямат дългосрочно споразумение с кредиторите си. Сега се обръщаме към нашия международен кореспондент Ханс Никълс. Ханс, изглежда, че коментарите бяха провокиращи.

Ханс Никълс: Те бяха широко отразени в германската преса. Това е една от водещите истории в местните медии.

Тази идея, че господин Варуфакис е изгубил доверието на германците. Ето какво точно е казал той. Ето цитата.

Още по темата

Господин Шойбле ми каза, че съм загубил доверието на германското правителство. На това Варуфакис е отговорил, че никога не е имал такова.

Вчера имаше доста разговори около тази идея на господин Ципрас за изплащана на репарации от страна на Германия за окупацията на Гърция по време на Втората световна война.

Идеята беше незабавно отхвърлена от германското правителство и беше осмяна от германските таблоиди, но също така и от по-сериозните издания.

Това ви дава идея за напрежението, което има между двете страни. В същото време Янис Варуфакис беше много ясен за това, което според него ЕЦБ прави.

Ето какво каза той за подхода на ЕЦБ. Според мен ЕЦБ преследва политика спрямо нашето правителство, която може да се приеме като задушаваща.

Това е същата Европейска централна банка, от която неговото правителство или поне банките в страната му са изтеглили нещо като 69 милиарда под формата на извънредна спасителна помощ.

Сега, за да могат гръцките банки да получат допълнителни средства, те трябва да бъдат одобрени от борда на ЕЦБ, който се среща по-късно днес чрез телеконферентна връзка.

Според наши източници има известна опозиция срещу подобно решение. Така че това е наистина въпросът - как Гърци ще се финансира?

Те се обръщат към ЕЦБ за ликвидността на банките си, но същевременно критикуват централната банка.

Така че не съм сигурен как ще се измъкнем от тази ситуация. В същото време инспектори вече пристигнаха в Атина, за да прегледат счетоводните книги на гръцкото правителство.

Това са технически експерти, но все пак те са официални лица, макар и на ниско ниво.

И което е по-важно Джонатан, Атина си запазва правото да одобрява присъствието на технически експерти от Тройката всеки път, когато те пристигат в Атина.

Това означава, че може да имаме още разправии около тези одити. Джонатан?

Още разправии. Шок и ужас. Ханс Никълс, благодаря ти много.

fallback
fallback