fallback

Не се страхуваме от излизане на Гърция от еврозоната: Мета

12.03.2015 | 15:50

Джони Мета, инвестиционен директор Axis Investment Management казва, че няма опасения за евентуалното излизане на Гърция от еврозоната. Мета говори в студиото на Bloomberg TV в Лондон с Джонатан Феро.

Още по темата

Какво става с Гърция. Има малко театър, малко комедия. Сериозно е за гърците и гръцките пазари. Но има ли значение за останалата част от еврозоната. Като инвеститор интересувате ли се какво става тук?

Трябва да те е грижа, да следиш какво става. В нашата индустрия трябва да четеш всичката тази информация. Но и трябва да я поставяш в контекст.

Прогнозата преди няколко месеца беше, че перспективата от грексит или дестабилизация или дори поставяне под въпрос на конституцията на ЕС ще се отрази с понижаване на еврото.

Но еврото сега пада така или иначе.

Тревогата, че грексит може да дестабилизира ЕС, или че еврото може да падне спрямо долара - а то изгуби вече 20%, така че можем да вървим напред, вече отпадна по други причини.

 

Това, с което не можем да продължим напред е грексит. Capital Economics смята, че рискът е над 50%. Какво мислите вие за това?

Виждали сме такива възможности да се появяват и изчезват. Гръцкият облигационен пазар е пълна лудница. Бяха много скъпо оценени, а след това е доверието изчезна.

Сега бих казал, че Capital не са много далеч от пазара. Не бих отишъл по-далеч от 50-50.

Определено не бих заложил против.

Не съм и твърде изплашен ако напуснат. Не ме тревожи ни най-малко.

 

Наистина ли? Гледам тригодишната доходност над 18% как подскача нагоре-надолу все едно светът е свършил. Ако се върнем към аукциона от миналата есен на петгодишните гръцки облигации с доходност около 5% ли беше?

4-5%. Невероятно.

 

Още по темата

Вижте каква е доходността из еврозоната днес. Не в Гърция, а в Италия, Испания, Португалия, Франция, дори в Германия - това невероятно ли е?

Доходността в тези региони смятам, че няма да отразява по никакъв начин доходността, която виждаме в Гърция.

Смятам, че не можем да пренесем ситуацията в Гърция - в голяма икономика. Дори в уязвима икономика.

Например Испания е една от сравнително най-уязвимите. Или Италия.

Но са несравними.

Те имат много повече сила в икономиките си, повече възможност да се справят сами и международен интерес, отколкото Гърция.

Техните доходности могат да варират според икономическите обстоятелства, но не вярвам, че ще се стигне до рейтинг джънк на облигациите им.

 

fallback
fallback