Роланд Вог: Подходът на Атина към преговорите е опасен

Коментар на Роланд Вог, професор от Университета в Хонконг за телевизия Bloomberg

11.03.2015 | 16:32 Редактор: Георги Стоянов
Роланд Вог: Подходът на Атина към преговорите е опасен

Какво се случва с Варуфакис. Изглежда сякаш от една страна той иска помощ, а от друга отхвърля протегнатата му ръка.

Роланд Вог, професор от Университета в Хонконг: Мисля, че те играят двойна игра. Те трябва да се държа внимателно с гръцката публика, която ги избра и на която те обещаха цял куп неща.

И ако се отметнат толкова скоро, това ще ги направи много непопулярни. Така че те трябва да се справят с вътрешното напрежение.

Още по темата

Но в същото време те трябва да се справят и с натиска от страна на кредиторите. Така че те имат двойна стратегия.

Това, което правят, е разбираемо. Проблемът е, че това е много рискована стратегия. Тя може да проработи.

Те може да успеят да извоюват по-добри условия за Гърция - някакво смекчаване на условията, които са им наложени по отношение на фискалната дисциплина, по отношение на съкращенията в публичния сектор, по отношение на орязването на пенсиите и социалните плащания, както и при провеждането на трудовата реформа, но разбира се, всичко това може да им изиграе много лоша шега.

Това е нещо, което незнаем. В този смисъл е пределно ясно, че тук вече говорим не само за икономическа криза, а и за политическа криза, защото тук става въпрос за политическа воля.

Ако има политическа воля в европейските столици Гърция да остане в еврозоната, тогава някакъв начин ще бъде намерен те да получат тези средства от спасителната програма.

Ако обаче политическа воля липсва, тогава Гърция на практика ще фалира.

Точно сега европейските политици са конфронтирани от наистина силната политическа воля на Гърция. Имаме правителство на Сириза, което търси мандат от избирателите си да разчупи оковите на фискалната дисциплина. И все пак на тях им трябват 7,5 милиарда долара, за да го направят.

Роланд Вог: Само този месец.

Само този месец. Точно така. Но ще бъдат ли готови Меркел, Драги и Оланд да кажат – да съжаляваме, оказа се че има проблем с европейския експеримент и това е по наша вина.

Роланд Вог: Според мен това е малко вероятно. Имам предвид Меркел и Оланд, те и двамата публично поеха ангажимента да защитават европейския проект.

Те заявиха, че без еврото няма да има никаква Европа. Това е много силно изявление, което Меркел направи преди няколко години.

Тя е правила завои в позициите си доста често особено по отношение на вътрешната политика и подобна стъпка в случая не би била напълно неочаквана, но това би била наистина много голяма стъпка и вероятно тя не би искала да остане в учебниците като човека, който е оставил еврозоната да се провали.

Ок, значи Варуфакис експериментира с теория на игрите. Нека просто разгледаме всичко това като една голяма партия шах. Как се разиграват ходовете и какъв ще е изходът за Гърция и Европа?

Роланд Вог: Мисля, че гръцкото правителство има много силна, но и рискована стратегия. Те залагат на много малко карти и един ключов елемент, което те не могат да контролират е времето.

Една евентуална неочаквана и непреднамерена банкова паника, внезапна паника на пазарите - инцидент, който изведнъж би пресушил паричните потоци за гръцкото правителство.

Ако Гърция наистина напусне еврозоната това ще се случи като резултат от нещо неочаквано, това няма да стане като резултат от споразумение или договорено общо решение между Гърция и кредиторите й.

Това ще е по скоро резултат от неочакван кризисен момент.