Напрежението около Гърция ще се увеличи в края на седмицата: Ричардсън

09.03.2015 | 15:18
Напрежението около Гърция ще се увеличи в края на седмицата: Ричардсън

Нещо трябва да се промени в Гърция, казва Стивън Ричардсън, гл. изп. директор RMG Wealth Management за Джонатан Феро в студиото на Bloomberg TV в Лондон.


Да говорим за референдума в Гърция. За какво става дума? За какво е референдумът? Първо казаха, че е за членство в еврозоната? После - за политиките. Какво очаквате вие?

Не много в краткосрочен план. Всички тези приказки за референдум са част от политиката между Брюксел и Атина.

Вероятно към края на седмицата напрежението ще се усили, заради вноските по дълга, които трябва да бъдат направени, което за Гърция са доста пари.

Не очаквам никакви големи събития дори до края на седмицата. Смятам, че цялата история за Гърция, след като си дадоха четири месеца, няма да провалят всичко в първите няколко седмици.

Ясно е обаче, че има проблеми за решаване.

 

Един от изводите е, че е доста ясно, че каквото и да гласува Сириза, ще бъде много, много трудно да го изпълнят. Смятате ли, че тази година ще имаме нови избори в Гърция?

Всичко е възможно. Народният вот казва, че не иска сегашната ситуация. Но сегашната ситуация - като бюджетен дефицит и дълг не е приемлива за Брюксел. Значи трябва някой да отстъпи. Иначе ще имаме нови избори или някакъв референдум за политиката на Брюксел или за оставане в еврото. Всичко е на масата на преговорите. Но сегашните преговори не могат да продължават над 4 месеца.

 

Ясно е, че Гърция не може да излезе на пазара да събира средства. Поне не и с устойчиви и достъпни условия. Кога ще настъпи повратният момент? Ясно е, че преструктурирането отпреди няколко години не е достатъчно. Кога ще стане ясно. Не можем да протакаме още няколко години.

Това е покер. Може да продължи много по-дълго, отколкото си мислим, въпреки че продължи повече, отколкото очаквахме при нормални обстоятелства.

Отчасти зависи от Брюксел и ЕЦБ. Ако решат да им дадат малко повече време или ако решат, че Атина предлага някакви реформи, които бъдат счетени за приемливи в краткосрочен план, тогава може да имаме още 18-20 месеца.

Но проблемът е в това, че това е протакане, както казвате. Или тръгване към пълно преструктуриране на дълга, или Гърция сменя тона и гърците казват, че не са гласували за това. Или напускат еврото.

Това са сериозни решения и едва ли ще бъдат взети в следващите 4 месеца.

 

Часовникът се премести в САЩ през уикенда. Сега е 4 сутринта и ранните пилета на Уол Стрийт вече се събуждат. Вероятно се питат от другата страна на океана. Един от въпросите е: "Какво означава това за мен. Знам какво означаваше през 2012, но какво означава Гърция сега, щом не живея в Европа"?.

2012 беше съвсем друго за цялата ситуация в Гърция. В края на 2012 Драги каза, че ще направи каквото трябва, да са запази еврото. Това проработи чудесно за цялата еврозона - намали доходността на държавните облигации, дори и за Гърция. Те не се финансират на пазара, и няма значение за момента.

Ако ЕЦБ и Брюксел трябваше да ги финансират, тогава сегашната ситуация щеше да е от по-голямо значение за финансовите пазари.

Но нещо, което не е фунмадентално устойчиво може да се отрази на пазарите в краткосрочен план, още тази година.

Не виждаме проблем, но ако имате чипове в европейската игра, тогава трябва да поемате риска всеки уикенд.

 

Да извадим Гърция от уравнението. Гледам Европа. Много хора са оптимисти не само за пазара, видяхме големите пазарни движения. Оптимисти са за фундаментите на икономиката. Така ли мислите?

Ние не сме големи фенове на Европа в последните няколко години, но за пръв път, със слабото евро и ниската цена на петрола, Европа има шанс да остави няколко тримесечия на ръст зад гърба си.

Както видяхме в последните 6-7г., всеки път, когато имаме малко подобрение в краткосрочното представяне, всички започват да се вълнуват, че Европа е преодоляла препятствието. Проблемът е, че дългосрочните структурни динамики на растежа просто не са налице - било демография, било дългово. Има много насрещни ветрове в Европа, които не могат да се преодолеят.

Все още няма достатъчно структурни реформи, дори в Испания, където се постараха повече от всички.

Ние смятаме, че можем да видим много краткосрочни циклични подобрения заради слабото евро и ниския петрол, но след няколко тримесечия, или във втората половина на годината не виждаме. Краткосрочно - да, дългосрочен, устойчив ръст - вероятно не.