fallback

Доц. Валентин Колев: По 80 млн. лв. годишно трябва да инвестира ЕСО в преносната мрежа

С решение на ДКЕВР преди време сумата за амортизации беше намалена на 30 млн. лв., коментира експертът

11.03.2015 | 09:50 Автор: Мариета Иванова

възстановяване на преносната мрежа, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air енергийният експерт и бивш директор на ЕСО доц. Валентин Колев. Той поясни, че в съответния счетоводен стандарт, свързан с инвестициите за обновяване на мрежата, е разписано сумата да е 4% от приходите.

„С решение на ДКЕВР  обаче, беше официално решено сумата за тези амортизации да бъде намалено на 30 млн. лв.“, коментира доц. Колев.

„Един актив трябва да се възпроизвежда  чрез неговата поддръжка“, за да функционира за определеното време на неговия живот, стана ясно от коментара на енергийния експерт.

Той подчерта, че редовно се правят проверки на състоянието на мрежата, но са необходими и инвестиции за поддръжка.

По повод искането на „БСП лява България“ са свикване на спешно заседание на Енергийната комисия към парламента и изслушване на енергийния министър Теменужка Петкова във връзка с авариите на мрежата в Южна България през последните дни доц. Колев коментира: „Тези господа, които са силно заинтересувани за състоянието на енергетиката- именно по тяхно време се взе решение да се намаляване на приходите на ЕСО с 220 млн. лева годишно- чрез намалява на цената за пренос. Тя беше 12.47 лева и след тяхно решение стана 6.99 лева. Не искам да политизирам нещата, но ми направи силно впечатление, че БСП проявяват силна заинтересованост за ситуацията, но тогава това се случи“, коментира енергийният експерт.

Той призова още да се отклони вниманието на потребителите от енергийния сектор и да бъдат оставени експертите да си вършат работата. Колев изтъкна още, че в засегнатите от бедствената ситуация места телекомуникационните мрежи също бяха паднали, но по темата не се говори особено.

Според експерта трябва да се направи обстоен анализ на ситуацията, както и проверка на изпълнението на съответните наредби за разположението на проводниците и стълбовете.

По думите му съчетанието на неблагоприятни фактори през изминалите дни като температура, влага и скорост на вятъра са оказали влияние върху преносната и разпределителната мрежа.

„За специалистите е известно, че при температури, близки до нулата, е най-благоприятно за обледеняване на проводниците. В страни като Канада – където обледеняването е сериозен проблем, където се случва всяка година през зимните периоди, знаете зимният период е доста продължителен там, се практикува изключване на електропроводите, тъй като, когато те нямат товар, тяхната температура става равна тази на околната среда и условията за обледеняване се намаляват“, коментира енергийният експерт и препоръча да се направи анализ за прилагането на подобни практики у нас.

 

fallback
fallback