fallback

Андрю Линч: Гърция трябва да престане да се пазари

Коментар на Андрю Линч, инвестиционен директор на Schroder Investment Management за телевизия Bloomberg от Лондон

10.03.2015 | 16:51 Автор: Георги Стоянов

Неизглежда сякаш финансовите министри от еврозоната са се забързали да сключат сделка. Де Гуиндос, испанският министър на икономиката, каза тази сутрин, че дискусията за Гърция вчера е била много кратка. В задънена улица ли сме?

Андрю Линч, инвестиционен директор на Schroder Investment Management:

Още по темата

Мисля, че улицата не е задънена. Тя просто ни води към катастрофа, защото гръцките банки в момента са напълно зависими от ликвидната подкрепа на Европейската централна банка.

Ако тази подкрепа спре, тогава банковата система в Гърция ще стане неликвидна и вероятно несъстоятелна много, много скоро след това. 

Така че по пътя има пукнатини, заради които кризата може да излезе извън контрол много, много бързо.

Според мен и двете страни трябва да престанат да се карат и да се опитат да сключат сделка, колкото се може по-скоро, защото в противен случай инциденти се случат, а в тази обстановка евентуален инцидент може да се окаже много сериозен.

Сириза вдига много шум. Продължаваме да чуваме този шум. Облигационните пазар в останалата част от Европа обаче изглежда не му обръщат особено внимание поради ред причини, които ще обсъдим. Според теб Анди, това правителство изправено ли е пред изолация?

Андрю Линч: Мисля, че вероятно това е така в краткосрочен план. Също така обаче донякъде споделям фундаменталната им позиция - Гърция просто не може да плати, количеството пари, които в момента дължи.

Дълговата тежест е твърде висока и някакво преструктуриране на този дълг определено трябва да бъде извършено.

Това не е политически приемлива опция в момента за много от останалите европейски страни, но в определен момент, този дълг ще трябва да се превърне в нещо като постоянно рефинансиращ се дълг с нулева лихва. В определен момент това трябва да се реши.

 

fallback
fallback