Андрю Линч: Гърция трябва да престане да се пазари

Коментар на Андрю Линч, инвестиционен директор на Schroder Investment Management за телевизия Bloomberg от Лондон

10.03.2015 | 16:51 Редактор: Георги Стоянов
Андрю Линч: Гърция трябва да престане да се пазари

Неизглежда сякаш финансовите министри от еврозоната са се забързали да сключат сделка. Де Гуиндос, испанският министър на икономиката, каза тази сутрин, че дискусията за Гърция вчера е била много кратка. В задънена улица ли сме?

Андрю Линч, инвестиционен директор на Schroder Investment Management:

Още по темата

Мисля, че улицата не е задънена. Тя просто ни води към катастрофа, защото гръцките банки в момента са напълно зависими от ликвидната подкрепа на Европейската централна банка.

Ако тази подкрепа спре, тогава банковата система в Гърция ще стане неликвидна и вероятно несъстоятелна много, много скоро след това. 

Така че по пътя има пукнатини, заради които кризата може да излезе извън контрол много, много бързо.

Според мен и двете страни трябва да престанат да се карат и да се опитат да сключат сделка, колкото се може по-скоро, защото в противен случай инциденти се случат, а в тази обстановка евентуален инцидент може да се окаже много сериозен.

Сириза вдига много шум. Продължаваме да чуваме този шум. Облигационните пазар в останалата част от Европа обаче изглежда не му обръщат особено внимание поради ред причини, които ще обсъдим. Според теб Анди, това правителство изправено ли е пред изолация?

Андрю Линч: Мисля, че вероятно това е така в краткосрочен план. Също така обаче донякъде споделям фундаменталната им позиция - Гърция просто не може да плати, количеството пари, които в момента дължи.

Дълговата тежест е твърде висока и някакво преструктуриране на този дълг определено трябва да бъде извършено.

Това не е политически приемлива опция в момента за много от останалите европейски страни, но в определен момент, този дълг ще трябва да се превърне в нещо като постоянно рефинансиращ се дълг с нулева лихва. В определен момент това трябва да се реши.