fallback

Кредиторите на Гърция настояват за незабавен одит

Коментар на Зеб Екерт за Bloomberg от Хонконг

10.03.2015 | 15:52 Автор: Георги Стоянов

Зеб Екерт: Технически екипи заминаха за Гърция днес и утре те ще прегледат счетоводните книги на гръцкото правителство. Времето изтича.

Определено, когато говорим за гръцките финанси, те могат да останат без пари още този месец.

За момента няма ясна оценка, когато това може да се случи. Вчера чухме предупреждения от лидерите на Еврогрупата в Брюксел.

Шефът не Европейската централна банка се срещна с гръцкият финансов министър, за да му каже – трябва да пуснете нашите инспектори, както и тези на МВФ, да прегледат счетоводните ви книги, за да получат по-добра представа, къде се намирате.

Още по темата

За момента няма съгласие за това, с точно колко време Гърция разполага преди да им свършат парите.

Има доста голямо недоволство, че за тези две седмици, след като беше постигнато споразумението, това временно споразумение за разсрочване на спасителната програма, почти нищо не се е случило.

Ние чухме холандският финансов министър Диселблум, който е и председател на Еврогрупата, в понеделник да казва точно това:

Йерун Диселблум, финансов министър на Холандия:

Аз незнам, дали и кога ще им свършат парите, защото не контролирам бюджета в Атина. Това е тяхна отговорност.

Всичко, което знаем, е, че може да отпуснем нови заеми от европейските фондове, само ако  има цялостно споразумение за общия пакет и ако започнат да прилагат реформи.

Изминаха две седмици и нищо от това не се е случило.

Зеб Екерт: Недоволството е осезателно. Диселблум заяви, че последните обсъждания за това, кой с кого ще се срещне, къде и кога - дискусиите около тези логистични подробности са, цитирам, пълна загуба на време.

Говори се, че президентът на ЕЦБ е трябвало да се намеси и да каже на Гърция, хайде размърдайте се.

Зеб Екерт: Точно така. Това е ясен отговор от президента на Европейската централна банка Марио Драги.

Той проведе лична среща в понеделник с Янис Варуфакис, гръцкият финансов министър, за да му каже в прав текст, според източници на Bloomberg, че трябва да допусне инспекторите на еврозоната в Атина, за да се запознаят със счетоводните книги и че в противен случаи нови фондове за Гърция няма да има.

Тези фондове, от които Гърция се нуждае, за да не се наложи да напусне еврозоната.

Тази възможност все още не може да бъде изключена. Анджи, ситуацията е много нестабилна и критична, както президентът на ЕЦБ я определи вчера.

fallback
fallback