Проблеми за ядрената индустрия в Европа

Пета поредна година на загуби за френския ядрен гигант Areva

04.03.2015 | 16:26 Редактор: Георги Стоянов
Проблеми за ядрената индустрия в Европа

Какво означават тези резултати за френската ядрена индустрия?

Елчин Мамадов, Bloomberg, Лондон: Както казахте ние вече знаехме, че ще са на загуба през изминалата година. Всъщност компанията е на загуба от 2011.

И според оценките на повечето анализатори те очакват поредна загуба и през 2015.

Още по темата

Така че основният фокус е върху стратегията на компанията и как те ще се справят с предизвикателствата, които включват забавянето на лиценза за техния нов реактор.

Реактор от типа EPR. Имаше подобно забавяне във Франция, Финландия и Китай, така че трябва да видим, как компанията ще реши този проблем.

Френското правителство казва, че трябва да бъдат задълбочени връзките между EDF и Areva.

Не е ясно дали ще бъде оказана някаква финансова подкрепа за компанията. Areva обаче има големи дългове и трябва да видим, какво ще се случи с тях.

Елчин, кажи ми, как стигнахме до тук. Говорим за лошо управление, това са преразходи, лошо управление на проекти. Явно трябва да има мащабни промени в ръководството на компанията.

Елчин Мамадов: Areva сега има ново ръководство от началото на годината – това е EDF. Така че това е една от причините, поради която може да има задълбочаване на връзките между двете компании.

Въпреки това, тук има няколко фактора. Първият е, че този нов тип реактор е много скъп. Също така става въпрос за нова технология, така че сътресения определено ще има.

Мисля, че за в бъдеще, това върху което компанията трябва да се съсредоточи, са продажбите на по-малки реактори, които са по-евтини за изграждане, по-лесни за доставка и които са базирани на изпитана технология.

Какви възможности има в ядрената индустрия? Това беше златната индустрия на Франция нали така? Статистиката е впечатляваща. Франция разчита на 58 ядрени реактора, обслужвани от EDF, за да генерира три четвърти от енергията в страната. Какво ни вещае бъдещето, къде има възможности?

Елчин Мамадов: Във Франция възможностите ще са ограничени,  тъй като правителството иска донякъде да се дистанцира от ядрената енергия.

Те планират да понижат зависимостта си от ядрената енергия от 75% до 50% през 2025. Така че едва ли ще видим много нови реактори във Франция.

Европа като цяло с изключение на Великобритания и няколко други места не се очаква да изгражда нови реактори.

Така че възможности може да има на развиващите се пазари. Места като Китай, кyдето Areva има два проекта, които в момента изостават, но ние се надяваме, че ще бъдат завършени до края на тази година или следващата.

Така че развиващите се пазари ще предлагат големи възможности, защото там все още има място за нови ядрени реактори.