Какво може Гърция да научи от Ирландия

Интервю с Майкъл Нунан, финансов министър на Ирландия за телевизия Bloomberg Лондон

26.02.2015 | 16:32 Редактор: Георги Стоянов
Какво може Гърция да научи от Ирландия

Гърция  получи удължение на спасителната програма, но те трябва да предложат по-специфични мерки в замяна на това. Финансовият министър на Ирландия има някои съвети към Гърция. Той казва, бъдете като Ирландия. Майкъл Нунан казва, че страната му излиза от ерата на фискалните икономии. Той разговаря ексклузивно с Франсин Лакуа и Гай Джонсън за телевизия Bloomberg по-рано днес.

Още по темата

Майкъл Нунан, финансов министър на Ирландия: Ако се върнем към изборите в Гърция, имаше огромно разминаване между позицията на Еврогрупата и позицията на гръцкото правителство, още когато правителството беше съставено.

Тези различия обаче сега са доста по-малки. Това, което беше договорено вчера, е процес, който ще доведе до удължаване на спасителната програма за Гърция и ще им предостави време да се справят с проблемите около дълга и банките си.

Също така обаче това ще осигури време да бъдат намерени още допирни точки и да бъде намерено окончателно решение на проблемите в Гърция.

Така че беше решено да бъде стартиран този процес. Елементите, които бяха изложени в гръцкото комюнике вчера бяха просто нещо като меню, от което могат да бъдат развити условията за удължаване на програмата в допълнение към условията, които вече са приети.

Не сме оценявали техните предложения по същество. Това, което беше решено обаче, е, че предложените от тях условия са достатъчни, за да започнем този процес.

Така че Еврогрупата разчита на добрата воля  на гръцкото правителство. Това честно ли е? И какви бяха аргументите на тази среща?

Майкъл Нунан: Да отначало преговорите бяха доста разгорещени. Вера обаче те небяха такива.

Всички решихме, че Гърция е положила достатъчно усилия и оценката на институциите беше, че списъкът с предложения е достатъчно задълбочен, за да ни накара да повярваме, че ще доведе до успешен изход в края на април.

Така че това е позицията сега. Ние имахме нашите червени линии в Ирландия, ние не искаме да отписваме повече от дълговете на Гърция, но ние също така искаме Гърция да остане член на еврозоната.

В тези рами ние сме готови да преговаряме и да се опитаме да помогнем.

Как свързвате тези два елемента в този процес за Гърция? Гърция  остава в еврозоната, но според много хора страната имам неустойчиво дългово бреме. Как съчетавате тези два елемента? Какъв компромис може да бъде договорен, за да позволи тези проблеми да бъдат решени?

Майкъл Нунан: Мисля, че има среден път и той е подобен на този, който извървяхме в Ирландия.

Ние преговаряхме, за да направим така, че дългът ни да стане по-устойчив, дори без части от него да бъдат опрощавани.

Това включваше замяната му с по-дългосрочни облигации и преструктуриране на някои дългове за известен период от време, както това вече беше направено в Гърция.

Те имат отсрочка по някои плащания до 2023. Така че това е комбинация от мерки.

Мислите ли, че германците ще се съгласят на това, че северно европейците ще се съгласят на това, че това е нещо, което е политически постижимо?

Майкъл Нунан: Те се съгласиха на подобна програма за Ирландия, приеха го и за Португалия – всички получихме удължаване на матуритета, както и понижаване на лихвените проценти.

Така че както Ирландия, така и Португалия в момента изплащаме нашите заеми към МВФ.

И разбира се, това прави дълговете ни по-устойчиви. Ние на практика излязохме от програмата, а на последната среща в Брюксел за Португалия също беше решено, че може да напусне програмата и да започне плащания към МВФ.

Така че има много подвижни елементи. Въпросът е за това, доколко ще се съгласим за елементите, които биха направили гръцкия дълг по-устойчив.

В тези рамки могат да бъдат водени преговори.