Истинската битка за Гърция все още предстои

От декември от гръцките банки са изтекли депозити в размер на 20 милиарда евро

22.02.2015 | 12:28 Редактор: Георги Стоянов
Истинската битка за Гърция все още предстои

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се захвана с не леката задача да продаде на избирателите си предварителната сделка с партньорите от еврозоната, постигната в петък, която би позволила на страната да избегне фалит, пише Bloomberg.

„Спечелихме битката, но не и войната, тъй като трудностите, истинските трудности, не само тези, свързани с дискусиите и отношенията с нашите партньори, са пред нас”, каза Ципрас в телевизионно изявление в събота.

Още по темата

Разговорите в Брюксел приключиха късно в петък със споразумение за удължаване на финансовата подкрепа за Гърция с 4 месеца.

Правителството на Ципрас обаче трябва да представи списък от икономически мерки до понеделник, които финансовите министри от еврозоната трябва да одобрят.

И въпреки че споразумението потенциално може да освободи опрделени средства за изпълнението на някои от предизборните обещания, направени от Ципрас преди изборите миналия месец, последствията за него може да се окажат политически неприятни.

Дори след споразумението от петък неговите политики трябва да получат одобрението на Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия – институциите, известни като Тройката, от чийто контрол Ципрас обеща да се отърве.

„Въпреки че Гърция договори възможност да пренапише условията по спасителната си програма, усещането е, че комбинацията от натиска върху банковата й система и състоянието на приходите и разходите в бюджета им, ги е принудила именно те да направят основната част от отстъпките”, коментира Малкълм Бар, икономист JPMorgan Chase & Co. В писмо до клиенти на банката. „Това може да доведе до напрежение в самата Сириза”.

Мерките, които трябва да представи гръцкото правителство, ще включват идеи за борба с корупцията и реформи в публичната администрация и данъчната система, заяви гръцки правителствен говорител в събота.

Сириза ще одобри мерките дори те да неотговарят напълно на предизборните обещания, заяви Георге Статакис, министър на икономиката на Гърция в интервю за вестник Еkathimerini.

Въпреки това в интервю за Real News гръцкият министър на околната среда и енергетиката Панайотис Лафазанис заяви, че „червените линии на Сириза няма да бъдат прекрачени именно защото са червени”.

Споразумението позволява на Гърция да понижи досега договорените цели за постигане на първичен бюджетен излишък. В замяна гръцкото правителство обещава да непредприема едностранни действия, които могат да застрашат фискалната дисциплина, както и да се откаже от плановете си да използва останалите 11 милиарда евро от спасителния фонд на Европейската централна банка, за да финансира гръцката икономика.

Финансовите министри от еврозоната ще проведат телефонна конференция във вторник, за да обсъдят отговора на Гърция, след което сделката, ако бъде одобрена, ще бъде гласувана от националните парламенти през следващата седмица.

От декември от гръцките банки са изтекли депозити в размер на 20 милиарда евро.