Варуфакис: Депозитите се завръщат в гръцките банки

Интервю с Янис Варуфакис, финансов министър на Гърция за телевизия Bloomberg

26.02.2015 | 16:20 Редактор: Георги Стоянов
Варуфакис: Депозитите се завръщат в гръцките банки

Янис Варуфакис: 700 милиона евро се завърнаха в гръцкия банков сектор като резултат от новината за сделката за следващите 4 месеца. Не съм проверявал данните днес, но съм сигурен, че завръщането на депозити продължава и сега.

Все още има десетки милиарди извън системата.

Янис Варуфакис: Тук става въпрос за посока, както знаете. Веднъж, след като обърнете течението, надеждата се завръща.

Ерик Шацкер, Bloomberg, Атина: Така че, вълната вече е обърната. Депозитите се завръщат в гръцката банкова система. Колко дълго това ще продължи и дали десетките милиарди евро ще се завърнат в гръцките банки, остава да видим. Това обаче е много позитивен сигнал Марк. Въпреки това в договорената спасителна програма няма нови пари и това може да се окаже проблем още следващия месец Марк и това е така, защото парите на Гърция свършват.

Те нямат достатъчно пари да си плащат сметките. Те трябва да могат да плащат заплатите в публичния сектор, пенсиите, а и трябва да извършат плащане към Международния валутен фонд през март, така че аз попитах господин Варуфакис, не рискувате ли да ви свършат парите?

Тогава няма да сте в състояние да поискате от МВФ или от партньорите си от еврозоната някакво ново финансиране поне до юни, когато това 4 месечно удължаване на сегашната програма ще приключи.

Господин Варуфакис каза, че има няколко начина, по които вероятно партньорите на Гърция, както ги нарича той, или институциите – Европейската централна банка, МВФ и Европейската комисия могат да работят с Гърция до тогава, за да й помогнат да си плаща сметките. Ето какво Янис Варуфакис казва, че има предвид.

Янис Варуфакис: ЕЦБ може просто да даде тези пари на МВФ, като частично плащане от името на гръцкото правителство, тъй като ЕЦБ признава, че това са пари, които ни се полагат и това са пари, които не са взети назаем, а са наши пари, които сме предплатили на ЕЦБ.

Защо просто двете институции да ненамерят начин да осъществят трансфера на тези средства помежду си.