Въпросителните след сделката за гръцкия дълг

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg от Лондон

25.02.2015 | 17:12 Редактор: Георги Стоянов
Въпросителните след сделката за гръцкия дълг

Това е сделка. Редица хора обаче казват, че това е просто една отправна точка.

Ханс Никълс: Това е отправна точка, което означава, че това е отправна точка, за да се подготвим за допълнителни сътресения и опасенията, как Гърция възнамерява да се финансира през следващите 4 месеца.

Още по темата

Две от 3-те кредитни институции, формално наричани Тройката – Международният валутен фонд и Европейската централна банка - бяха доста критични към липсата на специфика в мерките, които Гърция предлага.

Изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард беше вероятно малко по-сурова от Марио Драги.

Тя предупреди, че иска да види повече конкретни мерки и ясни гаранции от страна на Гърция.

Ето какво написа тя в писмо до финансовите министри на еврозоната. Те разбира се, комуникират помежду си. Това всъщност е писмо и до Гърция.

Ето какво казва тя: „Отчитаме, че няма нито ясно поети ангажименти, за прилагането на желаните мащабни реформи в данъчната и пенсионната политика, нито недвусмислени ангажименти за продължаване на вече договорените политики за либерализиране на монополизирани от държавата сектори”.

Марио Драги предупреди, че иска да види повече гаранции пред да предостави допълнително финансиране за Гърция.

Незабравяйте, има около 7,2 милиарда евро, които трябва да бъдат предоставени на Гърция до края на април.

МВФ трябва да предостави 3,6 милиарда от тази сума. Какво ще се случи след това? Целият този пакет трябва да бъде одобрен от страните членки на ЕС.

В някои страни е необходимо парламентарно гласуване. В други това ще се случи по-лесно.

Повечето лидери, които коментираха сделката, бяха по-позитивно настроени от Лагард или Драги.

Ето какво каза Франсоа Оланд. Той заяви, че сделката е добър знак и че изглежда, че Гърция върви в правилна посока. Чуйте:

Франсоа Оланд, президент на Франция:

Мисля, че е намерен добър компромис. Решението е съобразено с позицията на гръцките граждани, но също така и с правилата на Европейския съюз и особено тези на еврозоната.

Ханс Никълс: Ана, все още остава въпросът, как Гърция ще се финансира преди да получи тези 7,2 милиарда, ако изобщо ги получи.

Една от обсъжданите опции, според представител на ЕС, е да бъде увеличен лимитът за новите емисии гръцки ценни книжа.

Това ще е финансиране за следващите месеци. Никой обаче не е напълно сигурен, колко сериозен ще е ликвидният проблем в Гърция.

Ципрас също трябва да продаде сделката на партията си. Гръцкият премиер ще направи изказване пред собствената си партия по-късно днес.