fallback

Гърция не може да предизвика пазарно сътресение

Коментар на Дидие Дюре, инвестиционен директор на ABN AMRO за телевизия Bloomberg от Лондон

23.02.2015 | 15:06 Автор: Георги Стоянов

Оправдано ли е фондовите пазари да не обръщат внимание на това, което се случва около Гърция за сега?

Дидие Дюре: Ситуацията е такава, че трябва да се замислим дали Гърция е в състояние да предизвика сътресение на фондовия пазар, защото има други мощни фактори

Имаше силно раздвижване, което доведе до по-силния долар,  както и по-слабото евро и ниските цени на петрола.

Без съмнение всичко това имаше сериозни последствия за пазарите, защото тези корекции бяха свързани с някои сериозни рискове за икономиката.  

Още по темата

Сега въпросът занапред е ще имаме ли още несигурност. Тази несигурност обаче може да не дойде от Гърция, тя може евентуално да дойде от Фед.

Аз не вярвам, че Гърция е в състояние да предизвика пазарно сътресение. В краткосрочен план може да имаме рали заради компромиса, който беше постигнат.

Така или иначе ще намерим начин да продължим.

Едно нещо, което се сещам, е че ти промени позицията си. Ти промени позицията си за суровините. Сега, говорим за силен долар, за който ти спомена, но ти промени прогнозата си за суровините. Сега казваш, че трябва да залагаме на тях. Това е точно обратното на повечето прогнози.

Дидие Дюре: В известен смисъл да, защото както знаем ниските цени водят до ниски цени и това определено се случва на енергийния пазар.

Също така обаче лошото време в САЩ подкрепи сектора. Освен това в краткосрочен план еврото вероятно е достигнало дъното и затова инвестициите може да бъдат насочени към суровини.

Ние вече не говорим за дефлация, доколкото знам, защото икономиката се възстановява и това също подкрепя цените.

Погледнете Европа, погледнете продажбите на дребно, погледнете потреблението. Това се случва с все по-бързи темпове.

Така че това могат да се окажат добри времена за суровините, защото развиващите се пазари продължават да нарастват със 7%.

Когато говорим за суровини, ще ги разгледате ли поотделно? Кои суровини точно трябва да купуваме?

Дидие Дюре: Енергийните суровини са водещи е спектъра, но също така и индустриалните метали - те ще бъдат подкрепени.

Благородните метали това е друга история. Аз обаче очаквам основно енергийните суровини да се окажат двигател на този ръст на цените.

Земеделската продукция?

Дидие Дюре: Залозите в земеделската продукция не са толкова свързани с тези тенденции, но тя обаче е един добър начин да диверсифицирате портфолиото си.

Именно затова искаме да заложим и на суровините като цяло - те също помагат за добрата диверсификация.

Сега облигациите нямат силата да бъдат актив за диверсификация при толкова ниска доходност, така че трябва да намерите нещо друго.

Въпреки това обаче ние продължаваме да залагаме основно на акции, макар че залозите трябва да се правят по различен начин.

fallback
fallback