САЩ може да изпадне в рецесия до 6м: Хамури

23.02.2015 | 14:20
САЩ може да изпадне в рецесия до 6м: Хамури

Възможно ли е САЩ да са изправени пред нова рецесия? Марк Бартън от студиото н аBloomberg TV в Лондон разговаря с главния икономист на ADS Securities в Абу Даби Нур Елдин Ал-Хамури.


Пазарите на акции май са много оптимистично настроени за гръцкия краен срок в края на 23 февруари за прилагане на мерките за получаване на удължението от 4 месеца. Вие оптимист ли сте като инвеститорите?

Гърция и цялата драма, която следим в последните няколко седмици - прилича на същото, което видяхме преди пет години. Не вярвам, че ще има грексит. Не вярвам.

По някое време ще се стигне до споразумение.

Въпросът е, че новият премиер ще изгуби част от мнозинството си, особено когато започнат да отстъпват. Чакахме да видим как ще отстъпи Германия. Но за съжаление гърците поискаха удължение.

Що се отнася до капиталовия пазар, особено в Европа, евтините пари остават. Доколкото ЕЦБ продължава да печата пари, ще ги купуваме.

 

Предпочитате ли Европа пред САЩ? Видяхме няколко заглавия от миналата седмица как хеджфондове и традиционни легендарни инвеститори като Джордж Сорос местят пари от САЩ към Европа и Азия. Вие така ли правите?

Вероятно. Ситуацията в САЩ се влошава всеки ден. Данните от последните седмици и краят на QE3 и данните са напълно извън пазарните очаквания.

Това, което следя е как Федералният резерв няма да може да повиши лихвите по никакъв начин - това виждаме в последните стенограми от заседанието.

Фактът, че фабричните поръчки падат за пети пореден месец - ако се върнем към миналото, когато фабричните поръчки и трайните стоки бяха паднали четири поредни месеца - тогава започнаха QE3, а сега имаме дори по-лоши данни за повече от пет поредни месеца.

Така че смятам, че по някое време Федералният резерв ще отстъпи отново и ще запази политиката си по-дълго време. Предполагам, че ако данните в момента се влошат дори, могат да започнат да мислят за нови мерки.

Да не забравяме, че инфлацията е също надолу.

Предпочитам да продължа да купувам европейски активи в момента и да чакам САЩ, докато видя изяснена прогноза, особено в момента, когато индексът на икономическите изненади на Citigroup е на най-ниското си ниво от 2012.

 

Ако Фед забави първото повишаване на лихвата, ще бъде ли време да преосмислим американската облигационна стратегия? През февруари американското министерство на финансите очаква най-лошия си месец от пет години. Време ли да се купува американски дълг, ако Фед отложи повишаването на лихвите?

Ако. Този аргумент съществува от 2009. Ако Федералният резерв вдигне лихвата и ако облигационният пазар се задържи в същото положение.

Но - пак ще кажа, че ситуацията в САЩ  - а ние мислим за цялата стратегия на Америка и стратегията на Фед - показа, че имаме евтини пари повече от седем години вече - но след като спрат QE - както се казва - когато музиката замлъкне, танците спират.

Вероятно имаме същият проблем още веднъж.

Облигационният пазар може да се окаже същевременно в балон. Ако погледнете доходностите в САЩ или глобално - вижте, имаме негативна доходност почти навсякъде.

Така че мисля, че всеки би трябвало да преосмисли това, което става, особено на облигационния пазар.

Кривата на доходността в САЩ е на почти 30 базисни пункта от обратен завой, което означава, че говорим за влизане скоро в рецесия. Това според мен ще се случи в даден момент.

И ако чуем какво каза Алън Грийнспан през уикенда: не можем да излезем от ерата на нулевите лихви без рецесия или дори депресия, по-лоши от 2007/8.

 

Още по темата

Вие казвате, че САЩ отново ще влезе в рецесия. Кога?

Вижте какво стана през третото и четвъртото тримесечие и дори през първото.

Последното тримесечие приключи с прогноза от 3,2%. Сега е на първоначалното си ниво - 2,6%. А ревизията сваля цифрата под 1,8%.

Ако разхвърляте тези цифри през годината, имаме ръст под прогнозата или под целта.

Това - първо.

Второ - вижте икономическите данни. От срещата през октомври и края на QE до днес, повечето от данните - над 70% - са далеч под очакванията. Така че ако се върнем към историята, всяко отделно QE при спирането му икономиката се срива в рецесия.

Да не забравяме, че силният долар вреди на износа по много лош начин.

Дефицитът по търговския баланс скочи рекордно само месец след края на QE.

Така че вярвам, че Фед ще отстъпи по някое време.

Може дори да започнат отново да говорят за QE. Не толкова скоро - вероятно в края на тази година.

Но кога икономиката ще изпадне в рецесия, вероятно ще са ни нужни шест месеца, за да видим някакво потвърждение за това. Възможно е.