BoJ запазва курса на паричната политика на Япония

Паричната база на страната ще продължи да се увеличава с по 80 трилиона йени годишно

18.02.2015 | 10:24 Редактор: Велко Каменов
BoJ запазва курса на паричната политика на Япония

На 18 февруари 2015 г. Японската централна банка проведе среща, на която все решение за паричната политика на страната. Съветът по политиката на банката, най-висшият орган за вземане на решения, се състои от девет души. Осем от тях подкрепиха разхлабената парична политика, провеждана през последните години, да продължи.

Паричната база на Япония ще продължи да се увеличава с по 80 трилиона йени (около 670 милиарда долара) годишно. Ръстът в паричната база почти изцяло ще бъде реализиран чрез покупки на японски ДЦК с матуритет между 7 и 10 години. Японската централна банка ще изкупува и борсово търгувани фондове, тръстове за инвестиции в недвижимо имущество и корпоративни облигации, но в много малки количества.

В съобщението на институцията се казва още, че „количествените и качествените улеснения ще продължат ” до постигането на стабилна инфлация от 2%.

Решението за продължаването на разхлабената парична политика в Япония не беше взето с пълно единодушие. Един от членовете на Съвета по политиката – Такахиде Киучи – гласува против увеличението в паричната база и програмата за изкупуване на активи. Киучи е известен със скептицизма си относно програмата за количествени улеснения на Японската централна банка.