Реформите в Гърция биха донесли 7 млрд евро

23.02.2015 | 08:06
Реформите в Гърция биха донесли 7 млрд евро

/Снимка гръцкото правителство: Ципрас говори по телефона с френския президент Ф. Оланд, 19/2/2015/

Списъкът с реформите, който на 23 февруари гръцкото правителство трябва да представи би позволил на Атина да спести 7 млрд евро чрез борба с контрабандата и облагане на най-богатите, пише Билд, който се позовава на източници, близки до гръцкия кабинет.

Планът, който Алексис Ципрас трябва да представи на кредиторите от ЕС, ЕЦБ и МВФ предвижда мерки срещу незаконната търговия с гориво и цигари, което ще позволи на Гърция да осигури приходи от съответно 1,5 млрд и 800 млн евро.

Лявата радикална управляваща партия смята още да осигури 2,5 млрд евро приходи от облагане на богатите гърци и олигарсите и още 2,5 млрд евро от задължения към държавата на лица и фирми, пише Билд.

Европейските финансови министри на 20 февруари 2015 дадоха три дни на гръцкото правителство да състави списък с приемливи за кредиторите мерки срещу четиримесечно удължение на програмата за външна финансова помощ.

За да спечели труднопостигнатото споразумение Атина обеща да се въздържа от едностранни мерки, които биха компрометирали фискалните цели и да се откаже от плановете да използва 11 млрд евро излишък от средствата от европейската банка за рестартиране на гръцката икономика.

„Европа може да поеме дъх, нищо повече и определено няма решение. Сега зависи от Атина“, каза гръцкият външен министър Франк-Валтер Щайнмайер пред Билд.

„Фундаментите – особено помощта срещу реформи – трябва да останат същите“.

На 24 февруари гръцките кредитори ще решават дали да потвърдят споразумението от петък, 20 февруари или не, ако не са удовлетворени.

Ако Атина се придържа към обещанията си, може да получи до 7,2 млрд евро средства, останали от нейната програма за финансова помощ от 240 млрд от ЕС и МВФ.

Гръцката икономика в цифри:

  • Безработица 25%, младежка безработица почти 50% (средно за еврозоната съответно: 11.4% и 23%)
  • От началото на кризата в еврозоната гръцката икономика се сви с 25%
  • Дългът на Гърция е 175% от БВП
  • Заем от 240 млрд евро от ЕС, ЕЦБ и МВФ.

 

Би Би Си показва на кого какво дължи Гърция:

и Гърция.