Колапсът на руската икономика е неизбежен, ако войната продължи

Коментар на Холдър Шмейдинг, главен икономист на Berenberg за телевизия Bloomberg от Лондон

17.02.2015 | 15:09 Редактор: Георги Стоянов
Колапсът на руската икономика е неизбежен, ако войната продължи

Изглежда, че от една страна Европейският съюз разширява санкциите срещу руски граждани, а от друга Русия изпитва все повече затруднения заради по-ниските цени на петрола.

Холдър Шмейдинг: Основният факт е, че във военно отношение Русия е много силна. Ако искат, те могат да настъпят на практика докъдето си пожелаят.

Няма нищо, което украинците наистина могат да направят, за да ги спрат на терен. Въпреки това икономически Русия е слаба и отслабва все повече и повече.

Още по темата

Изглежда, че след време руската икономика дори може да колабира, ако Русия не спре спиралата на войната и агресията.

Повтарям, на терен те могат да спечелят, но ако погледнем ситуацията като цяло, почти сигурно е, че ще изгубят, печелейки войната, но губейки студената война.

Това се е случвало и преди със Съветския съюз. Русия върви надолу. Данните от Русия са лоши.

Висока инфлация, сериозно свиване на жизнения стандарт на хората и ако цената на петрола не се възстанови чувствително, Русия вероятно ще изпадне в състояние на дългогодишна рецесия.

Те не могат да си позволят тази война още дълго.

Но в същото време изглежда, че пазарите са уклончиви. Те са малко по-снизходителни, а може би не трябва да са, на фона на това, което се случва там. Може ли да кажем така?

Холдър Шмейдинг: Това, че пазарите са снизходителни, е един начин да погледнем на нещата.

Да, мисля, че ситуацията вероятно няма да доведе до нищо драматично за западните пазари, защото непосредствената руска цел сега изглежда е да бъде подсигурена малко повече територия, за да може издръжката на сепаратистите да леко да се понижи.

И в руския план изглежда няма нещо повече от това, тъй като в противен случй разходите биха били твърде високи.

Така че ако пазарите са прави и това е битка за ограничено парче земя, то тогава вероятно те са прави да са снизходителни.

Ако погледнете бъдещето на Русия обаче, през следващите няколко години то изглежда изключително мрачно.

Почакайте, трябва да поговорим за това. Те променят граници едностранно. Така че аз все още неразбирам, защо пазарите неприемат това много по-сериозно? Особено, когато говорим за икономиката на Русия. Защо не наблюдаваме по-голяма разпродажба?

Холдър Шмейдинг: В Русия много лесно може да станем свидетели на по-сериозна разпродажба. Да кажем така. Руската икономика върви надолу.

Но на западните пазари, докато знаем, че Русия, ако не с дни, то на месечна база, губи способността си да води по-мащабна война, пазарите вероятно са прави да заложат, че Русия няма да стигне много по-далеч, така че негативен ефект за Запада няма да има.

Това е много различно от ситуацията в Русия. Руската икономика се свива и с всеки изминал ден на конфронтация и е все по-вероятно руската икономика да продължи да се свива и през следващата година.

Холдър, повече ли се притеснявате за ситуацията в Гърция и за преговорите с еврозоната или пък се притеснявате повече за това, което ще направи Русия и преговорите с ЕС.

Холдър Шмейдинг: Мисля, че по-големият екстремен риск за Европа и за глобалните пазари е Русия. Отчасти заради военната им мощ.

Ако Русия реши да действа напълно безразсъдно и да се впусне във военна операция чак до Крим или дори до Киев, това ще драматично сътресение за глобалния политически ред, което ще има сериозни последствия не само за руската икономика, но и за краткосрочната перспектива за бизнес цикъла в Европа.

В крайна сметка, когато имаме въоръжена с ядрено оръжие супер сила, която променя пост военния ред в Европа, това крие много, много по-голяма заплаха, отколкото това, че една малка страна, генерираща едва 2% от брутния вътрешен продукт на еврозоната, е избрала безотговорен премиер, на когото му трябва малко време, за да се откаже от странните предизборни обещания, които не може да си позволи.

Русия е големият проблем, който трябва да наблюдаваме наистина, както миналата година, когато Русия започвайки войната в Украйна и забави икономическото възстановяване в Германия с половин година.