Ситуацията в Украйна е основен проблем за ЕС: Могерини

05.02.2015 | 17:57
Ситуацията в Украйна е основен проблем за ЕС: Могерини

Върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини определи ситуацията в Украйна като основен проблем за общността.

Преди да влезе на заседанието на министрите на отбраната на страните от НАТО в Брюксел, в щаб-квартирата на алианса, Могерини каза, че ЕС и НАТО работят в сътрудничество, защото "сигурността в нашия регион е по-голямо предизвикателство".

 

"От страна на ЕС, докато сме единни в икономическия натиск над Русия, оставаме единни и в дипломатическите усилия за постигане на политическо решение на кризата.

Знаем много добре - не само ЕС, но и НАТО, че няма военно решение на кризата в Украйна. Всички усилия, които могат да доведат до политически решение са добре дошли и трябва да се разработят."

 

Федерика Могерини участва на първата министерска си среща на НАТО.

 

НАТО разработва планове в отговор на украинската криза

Още по темата

Министрите на отбраната на НАТО заседаваха на 5 февруари 2015 по одобряването на мрежата от командни центрове в Източна Европа с цел бърза подкрепа на региона в случай на някаква заплаха от Русия, както и за новия регионален генерален щаб и по-големи и бързи сили за реагиране, съобщава Ройтерс.

Само за няколко дни НАТО иска да удвои числеността на силите за бързо реагиране - от 13000 в момента, на 30000 войници и 5-хилядна специална част.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че мерките, част от реакцията на алианса на анекса от Русия на Крим, са отбранителни.

"Това е отговор на действията на Русия от известно време и в пълно съответствие с международните ни ангажименти", каза Столтенберг пред репортери.