МАЕ: САЩ печелят битката с ОПЕК

Коментар на Аарон Кларк за телевизия Bloomberg от Токио

10.02.2015 | 16:39 Редактор: Георги Стоянов
МАЕ: САЩ печелят битката с ОПЕК

Какво се случва тук?

Аарон Кларк: Имаме два много различни доклада, две много различни прогнози за това, какво може да се случи.

Международната агенция по енергетика публикуваха доклада си за нарастването на предлагането и на практика те казват, че производителите на шистов петрол в САЩ вероятно ще излязат по-силни заради ниските цени.

Още по темата

Те казват, че най-малко до 2020 производителите на шистов петрол в САЩ ще продължат да са основният фактор за нарастването на предлагането на петрол в глобален мащаб.

И те не предвиждат забавяне в това отношение въобще. От друга страна имаме доклада на ОПЕК, които всъщност понижават прогнозата си на нарастването на предлагането от САЩ.

Те казват, че броят на нефтените сонди там намалява и че тъй като американските производители заделят по-малко средства за инвестиции, това ще забави добива.

Така че това са два противоположни виждания за това, което може да се случи.

Добре, значи ако САЩ на фона на тези ниски цени в края на краищата се окажат по-силни, излиза че ОПЕК са губещите.

Аарон Кларк: Това е въпрос, на който МАЕ също обръща внимание. Те всъщност казват, че Русия ще е най-големият губещ.

Това се дължи на комбинация от фактори, включително ниските цени на петрола, слабата рубла и очевидно икономическите санкции.

Но е интересно, защото ОПЕК очевидно се е прицелил в производителите на шистов петрол в САЩ, а това, което МАЕ казва, е, че производителите на шистов петрол в САЩ могат всъщност в крайна сметка да се окажат по-силни.

Определено има известно свиване на добива в Северна Америка. Производствените разходи в Канада като цяло са сравнително по-високи от тези в САЩ.

Но както изглежда според МАЕ Русия ще е страната, която ще бъда засегната най-сериозно от това.