Спадът на петрола ще донесе 1% ръст на БВП: Шах

09.02.2015 | 14:34
Спадът на петрола ще донесе 1% ръст на БВП: Шах

Инвестиционният директор на London & Capital Ашок Шах прогнозира ръст в БВП след спада в цената на петрола, излизането на Гърция от еврото и европейския пазар на акции. С Шах разговаря Джонатан Феро от студиото на Bloomberg ТВ в Лондон.


Г-н Грийнспан каза, че е въпрос на време Гърция да излезе от еврото. Така ли мислите и вие?

Вероятно ще имаме още три месеца много напрегнати преговори и много силни изказвания от гръцката страна, но и от Германия, която не иска да променя нищо. Мисля, че преговорите са много тежки.

Знаем, че вече има някои изтичания на депозити в Гърция. Това ще бъде тест докъде може да стигне тегленето на пари от гръцката банкова система.

Разбира се, те имат открити спасителни линии за следващите няколко месеца.

 

Когато чета речите на Ципрас - той не е готов да капитулира. Защо трябва да се изненадваме как този човек излиза и казва, че иска да изпълни предизборните си обещания? Това не бива да е шок, нали?

Не, но въпросът е накрая той ще трябва да спре някои линии до германците. Много е важно да няма заплаха от ескалация към други средиземноморски страни. Затова става дума в края на краищата.

Въпросът е другите страни какво ще кажат, ако Гърция получи такава свобода и време за реорганизация на дълга. Тогава и те ще поискат същото отношение.

 

Тази седмица се очаква да видим разширяване на разделението, преди да си появят признаци на компромис. Например срещата на европейските лидери, на срещата на европейските министри на финансите. Ще има ли още разделение, преди да стигнем до компромис?

Абсолютно. Очаквам нивото на риска да се повиши, несигурността - също, а пазарите да останат изключително волатилни.

Но да не забравяме, че икономическите фундаменти в Европа като цяло се подобряват просто защото спадът в цената на петрола вече започва да се усеща върху ръста на цените в ритейла и други.

Видяхме, че прогнозите за PMI и БВП започват да изглеждат малко по-добре, отколкото бяха. Това ще подкрепи пазарите засега.

Междувременно имаме голям тласък към дезинфлация и отрицателни лихви в много страни в Европа.

 

Още по темата

Най-вълнуващото нещо е, че можете да слушате слуховете за Грексит, да се разсейваме от приказките за война в Източна Европа, а междувременно европейските акции постигнаха най-добрите си дни от януари 1989 и може да пропуснеш ралито.

Все още мисля, че пазарите не са напълно обезценили ефекта от спада в цената на петрола. Първо спадът в инфлацията, което ще продължи постепенно в следващите тримесечия, но по-важното -  страхотната покупателна способност на потребителите, което означава, че траекторията на ръста ще се подобри значително по целия свят.

Включително и в Европа. Ръстът ще бъде над 1% по-висок, отколкото щеше да е без спада в цената на петрола. Това означава, че корпоративните печалби ще са доста по-добри.

Кредитният цикъл ще бъде много подобрен.

Това означава, че рисковият пазар ще продължи да се подобрява.