Озбърн: Раздялата на Гърция с еврото крие сериозна опасност

Коментар на Джордж Озбърн, финансов министър на Великобритания за телевизия Bloomberg от Лондон

10.02.2015 | 16:30 Редактор: Георги Стоянов
Озбърн: Раздялата на Гърция с еврото крие сериозна опасност

Джордж Озбърн: Ясно е, че рисковете за световната икономика, рисковете за британската икономика от това противопоставяне между еврозоната и Гърция нарастват с всеки изминал ден.

И според мен рискът някой да си направи грешни сметки и да направи грешна крачка, която може да доведе до много лош край, нараства също.

Така че ние, страните от Г20, призоваваме всички страни в този диспут да се опитат да намерят някакво общо решение.

Още по темата

Тук във Великобритания се подготвяме усилено за всяко едно решение. Ние трябва да гарантираме, че хората във Великобритания са защитени в най-голяма степен от всяко едно развитие на тази криза.

Защото аз съм наясно, че излизането на Гърция от еврозоната ще е много тежко за световната икономика и би се отразило много сериозно на европейската икономика.

Така че трябва да сме готови за подобен сценарий. Трябва да сме сигурни, че сме избрали подход, гарантиращ компетентност и стабилност при едно потенциално хаотично и неконтролируемо напускане на Гърция.

Значи последствията за британската икономика биха могли да са сериозни?

Джордж Озбърн: Няма съмнение, че британската икономика ще бъде засегната от една евентуална криза в еврозоната.

Знаем това от неотдавнашния си опит.  И затова трябва да предприемем мерки да се защитим тук у дома.

Затова ние разработваме резервни планове и смятаме, че е от жизнено значение да подготвим икономическия си план, така че да може да предприемем мерки за укрепване на британската икономика.

Но идеята, че Великобритания или останалата част от света е изолирана от това, което се случва в еврозоната, за съжаление не е вярна.

Разбира се, членството на Великобритания в Европейския съюз до голяма степен е гореща политическа тема. Това е година на избори тук във Великобритания. Джордж Озбърн ни каза, че той иска Великобритания да остане в един реформира Европейски съюз. Той също така иска референдум за членството на Великобритания в ЕС да бъде проведен до края на 2017.

Джордж Озбърн: Бяхме недвусмислени, че Великобритания иска да остане в един реформиран Европейски съюз.

Европейският съюз трябва да се промени, така че Европа да се превърне в континент, където се създават блага и работни места.

Също така трябва да гарантираме, че отношенията с членовете на съюза, които не са в еврозоната, като Великобритания, са справедливи.

Така че това са нашите приоритети и ние казваме, че ще ги поставим на референдум, за да могат хората във Великобритания да решат.

Казахме, че този референдум ще се случи до края на 2017, но както премиерът заяви по-рано тази година, ако успеем да приключим преговорите по-рано, ще сме очаровани.

Много инвеститори изразиха опасения, че един по-ранен референдум може евентуално да ускори, да доведе до излизането на Великобритания от Съюза. Какво ще кажете на тях, за да ги успокоите?

Джордж Озбърн: Първо, имаше много приказки, как нашата европейска политика по някакъв начин може да възпре инвестициите.

Истината е, че откакто представихме политиката си, ние продължихме да се радваме на огромен приток на инвестиции към Обединеното кралство - повече, отколкото към по голямата част от Европа.

Ние сме една наистина предпочитана дестинация за чуждестранните инвеститори, защото имаме конкурентна данъчна система, имаме квалифицирана работна ръка и страната е страхотно място да стартирате и развивате бизнес.

Така че нашата европейска политика е насочена към това да направи цяла Европа толкова атрактивна за инвестиции – място, къде бизнесът може да се развива и да бъдат създавани работни места.

Както казах, това, което ние искаме да постигнем, е Великобритания в един реформиран Европейски съюз - Европейски съюз, който е една успешна икономическа приказка.