fallback

Политическата и икономическа динамика в Гърция

InvestOR от 6 февруари 2015

07.02.2015 | 11:31 Автор: Мариета Иванова

Политическата и икономическата динамика на ситуацията в Гърция е централната тема на предаването InvestOR от 6 февруари 2015 с водещ Димитър Вучев.

Предсрочни избори, преговори, политически совалки по различни части на континента, сривове и подеми на борси – това са само малка част от нещата, на които станахме свидетели в последните дни. А сагата обещава да продължи да е все така интересна.      

Темата коментира и професионалният трейдър Йордан Кирилов.  Той коментира и ситуацията на капиталовите и стоковите пазари.

Изминалата седмица се оказа изключително динамично от събития, свързани с Гърция.                      

Първо в понеделник- 2 февруари, новият икономически министър Георгиос Статакис предложи иновативен начин за решаване на казуса със задълженията на Атина- а именно връзване на изплащането на дълговете с динамиката на растежа на икономика. Да припомним

Още по темата

само, че към момента публичният дълг на Гърция е в размер на 230 млрд. евро, или приблизително 175% от брутния вътрешен продукт.

Впоследствие тезата бе подета и от финансовият министър Янис Варуфакис, който се срещна в Лондон с британския си колега Джордж Озбърн. Срещата премина без особен положителен резултат.

Във вторник- 3 февруари, обаче Варуфакис шокира всички с плана си за преструктуриране на дълга. Според него това може да стане чрез два нови типа облигации - „вечни“, или без краен срок за изплащане на задълженията, и споменатите малко по-рано обвързани с растежа на икономиката. Целта, разбира се, е избягване на термина „отписване на дълга“, който е възприеман на много места в Европа с противоречиви чувства. В четвъртък- 5 февруари, се случи и особено интересната среща на Варуфакис с германския му колега Волфганг Шойбле, която ще бъде запомнена с много неща, но най-вече с изречената от германския министър фраза: „Разбрахме се, че не можем да се разберем”.      

                                Още по темата може да видите от видео файла и записа на предаването от 6 февруари 2015.

 

fallback
fallback