Peterson Institute: Ципрас трябва да признае, че се е объркал

Коментар на Джейкъб Киркегор, старши сътрудник на Peterson Institute за телевизия Bloomberg

06.02.2015 | 16:38 Редактор: Георги Стоянов
Peterson Institute: Ципрас трябва да признае, че се е объркал

Говорихме за това, че германците са се съгласили, че двете страни могат да са на различно мнение. Гърците обаче казват, не се разбрахме дори за това. Как изглеждат нещата сега, може би не особено добре за гърците?

Джейкъб Киркегор: Мисля, че реалността е, че много, много скоро новото гръцко правителство ще се окаже притиснато до стената.

Още по темата

Видяхме последното изявление на ЕЦБ, което аз очаквам да доведе до ускоряване на изтичането на депозити от гръцката банкова система.

Сегашната програма приключва в края на февруари. И мисля, че гръцкото правителство трябва да изпрати искане за удължаване на програмата, защото в противен случай може да станем свидетели на по нататъшен драматичен срив на гръцкия фондов пазар и гръцката икономика.

Ти спомена, че ако те не говорят с Тройката и непостигнат сделка, наистина могат да се случат лоши неща. Ти описа подхода на Сириза като самоунищожителен. Как така?

Джейкъб Киркегор: На практика Сириза действа с презумпцията, че еврозоната ще се предаде в тази игра на кой ще мигне пръв.

За съжаление немисля, че това ще се случи, защото еврозоната, за разлика от Гърция, всъщност може да си позволи да чака.

Пазарните спадове, които видяхме, до голяма степен засегнаха единствено Гърция, докато в останалата част от еврозоната индексите се представят не по-зле от преди тази мини криза, предизвикана от предсрочните избори, които бяха свикани през декември.

Междувременно, гръцкото правителство наистина рискува да остане без пари през следващите няколко седмици и никой на пазара няма да им заеме пари.

Тройката също няма да им даде пари, освен ако те не поискат удължаване на програмата.

И трябва да се запитате, какво печели премиерът Алекси Ципрас, когато казва, че иска да сложи край на фискалните икономии, ако така ще остане без пари?

Точно така. На това беше базирана платформата му в предизборната кампания - прекратяването на мерките за бюджетни икономии. Какво е вашето мнение, кой би бил най-добрият финансов изход за Гърция сега? Така че страната да продължи да функционира?

Джейкъб Киркегор: Не мисля, че имам каквото и да е съмнение, че сделка, не само заради Гърция, трябва да бъде постигната.

И според мен, сделка, която съдържа някакво преструктуриране на дълговете в еврозоната, примерно, в която еврозоната заменя сегашните дългове, държани от Международния валутен фонд и Европейската централна банка с нови по-дългосрочни заеми, е един от елементите, който може да бъде включен.

Това ще освободи повече пари за гръцкото правителство в краткосрочен план.

Но в същото време, в замяна новото гръцко правителство трябва да продължи програмата със структурни реформи, която предишното правителство започна, включително като се откажат от много от предизборните обещания, които Алекси Ципрас направи.

Така че той ще трябва да признае, че е сбъркал, за да предотврати икономическия колапс.