Шойбле посъветва Варуфакис хубаво да обмисли предложенията си

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg от Берлин

06.02.2015 | 16:10 Редактор: Георги Стоянов
Шойбле посъветва Варуфакис хубаво да обмисли предложенията си

Добро утро, за какво точно Ципрас и Шойбле не можаха да се разберат?

Ханс Никълс: Те дори не могат да се разберат, за какво да преговарят. Те дори не могат да се разберат, говоря за господин Варуфакис, финансовият министър на Гърция и господин Шойбле, те дори не могат да се разберат за времевата рамка.

Още по темата

Спорът беше сериозен. Господин Шойбле, разбира се, иска Гърция да остане в спасителната програма, докато господин Варуфалис иска страната му да напусне спасителната програма и да бъде проведен дебат, дискусия за краткосрочен, временен мостов заем, за да изкарат до май.

И господин Шойбле посочи, че новите стъпки на гръцкото правителство не са го впечатлили особено.

Янис Варуфакис, финансов министър на Гърция:

Ние дори не се съгласихме да започнем да спорим за позицията, на която съм аз.  Ние се съгласихме единствено да си помислим, като партньори с обща ориентация, за едно общо европейско решение на европейските проблеми.

Ханс Никълс: Марк, тези думи, че те дори не са се съгласили да започнат да преговарят, това е в отговор на господин Шойбле, който в определен момент каза - вижте ние се съгласихме, че може да не сме на едно мнение.

Така че те дори не са на едно мнение по този въпрос. Господин Шойбле казва, че той иска Гърция да остане в програмата, че той се опасява за техните действия за напускането й, както и за реториката, която идва от Атина.

Ти спомена господин Ципрас в началото. Той, разбира се, се върна в Атина миналата вечер и беше посрещнат с протест.

Марк, това обаче беше про правителствен протест. Това ви дава представа за натиска на който новото гръцко правителство е подложено.

Те не получават подкрепа от представители на администрацията в Берлин или Брюксел, те обаче са подложени на натиск удома да се придържат към обещанията за загърбване на мерките за фискална дисциплина. Марк?

Ханс, как гръцките банки ще се финансират. Вчера говорихме за определени ограничения в достъпа им до ликвидност. С какво пространство за маневриране разполагат?

Ханс Никълс: Ето какво имаме. Това е последната информация от ЕЦБ според официални представители на еврозоната.

Те ще одобрят 50 милиарда евро за извънредната програма за ликвидна подкрепа и освен това още 9,5 милиарда евро, което ни приближава до 60 милиарда евро.

Заедно с това, което гръцките банки изтеглиха през март, общите им дългове достигат 56 милиарда евро.

Те обаче не се налага да рефинансират всичките си задължения непосредствено.

Така че изглежда, че разполагат с достатъчно пространство за маневриране, докато тези банки и гръцката централна банка стоят за д тези задължения. 

Така че, да, част от финансирането им беше ограничено. Нека незабравяме също, че при програмата за ликвидна подкрепа лихвата е 1,55%, докато при предишната схема за финансиране, лихвата беше от 0,05%.